Инфо

15. децембар 2022.15. дец 2022.
Пред меч против Војводине: Аћимовић, Бајић, Шаулић,  У. Јовановић, Савић, Сурић, Трифуновић, М. Поповић, Костић, Фото: Приватна архива

Пред меч против Војводине: Аћимовић, Бајић, Шаулић, У. Јовановић, Савић, Сурић, Трифуновић, М. Поповић, Костић, Фото: Приватна архива

У рингу против заборава

Без сале, новца, такмичара

Обећавајући почетак, брзи крах. Спор са ЈНА. Борба за опстанак и спас. Годину и по дана у којима је боск нестао у Шапцу. Нови почетак од нуле. Промена имена
На самом почетку шестедесетих нови талас опимизма понео је шабачке поклонике бокса. Поново је формиран снажан састав који је доносио интересантне дуеле са ривалима из целе Југославије. Шабачки Раднички је, између осталих, остварио вредну победу над великим ривалом из Новог Сада. Било је позномајског поподнева 13:7 на стадиону Фудбалског клуба „Раднички“. Меч је организован 20. маја 1960. године.

Резултати испод реномеа
За клуб на почетку шестедесетих наступају и велика имена попут Костића, Јагеровића и Гајића, међутим они су онда већ у позним годинама, наступају без тренинга, у тежински јачим категоријама, те и резултати изостају.


Аћимовић је без борбе против Косића донео прве бодове Шапчанима, потом је Бојић показао више од Лукића. Славни Арпаши је без борбе против Пузића остварио прву победу за Новосађане. Шаулић је против Гарчева поново увећао предност Радничког. Урош Јовановић је претрпео пораз од Милановића, а потом су Савић и Рашета боксовали нерешено.

13:7 вредна победа Радничког


Уследила су два меча завршена дисквалификацијама. Најпре је Сурић дисквалификован, а победу је славио Краиновић, а потом је боскер Војводине Дицков дисквалификован, док је Трифуновић остварио победу.

Фото:Ђорђе Бајић Моруна,
успешни такмичар и тренер Мачве заједно са пуленом Јаковом Бајићем, Приватна архива


У последња два меча победу Радничком су обезбедили Поповић и Костић. Поповић је савладао Јањића, а Костић прекидом у другој рунди Шаулића.

Попут претходне и ова деценија је обећавала на свом почетку, а онда је клуб убрзо дошао на нову ивицу егзистенције. Био је близу успеха и 1961. године, а посебно 1962. када Раднички губи „меч лопту“ на свом бојишту. У одлучујућем мечу, у том тренутку другопласирано Јединство из Земуна чини сензацију, побеђује у Шапцу осваја прво место, а Раднички је пао на позицију три.

Поново Мачва
Након деценије егзистенције Боксреског клуба „Раднички“, донета је одлука на скупштини клуба у марту да се врати старо име, Мачва. То је била и последња промена назива. Под новим/старим именом, у припреми за сезону Мачва побеђује Срем и Раднички Сомбор.


Појачан клуб улази у 1963. Одлично започиње у Првој квалитетној лиги, међутим онда се догађа да остаје без сале за тренинг. Услед спора са ЈНА, који је на том простору предвидео штале за коњички клуб нема услове за тренинг. Повео се спор који је касније решен у корист БК Мачве. Ипак, пре тога нема услове за рад, финансије су на издисају. Екипа боксује у Светозареву против истоимене екипе као домаћин. Већина боксера напушта клуб, а тим осваја само два бода од 12. до 24. кола. Током читаве 1964. године бокса није било у граду, осим ревије у част две деценије од ослобођења. Мачва нема финансије, такмичарски кадар и поставља се знак питања хоће ли се поново пробудити?

Нови талас оптимизма шабачког бокса

Ентузијазам неколицине заљубљеника и труд Ђорђа Бајића Моруне оживео је клуб који практично није постојао до јесени 1965. године.
Д. Б.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa