Инфо

12. јануар 2023.12. јан 2023.
Последњи наступ на Мондијалу, 2019. година (фото: sportal.rs)

Последњи наступ на Мондијалу, 2019. година (фото: sportal.rs)

РУКОМЕТ: СВЕТСКО ПРВЕНСТВО

Давно сећање на медаље

Мало радости у првим деценијама века. Пропуштена четири Светска шампионата. Без четвртфинала од 2009. године. Бивши играчи шабачке Металопластике најуспешнији. Место међу осам обезбеђује квалификације за ОИ
Рукометне репрезентације Србије није било на Светском рукометном првенству 2021. године, а у последњем наступу, 2019. репрезентација се није прославила, освојила је тек 18. место. Овакав резултат се могао сматрати успехом, јер је остварен на Мондијалу где нисмо били ни 2013, ни 2015. године.

В. Вујовић (фото: Beta Ap)


Прокламован циљ пред старт новог Шампионата, пласман у четвртфинале, уколико би био остварен, не само да би обезбедио квалификације за Олимпијске игре у Паризу, већ би представљао највећи успех у последњој деценији. Иако је век почео одлично за онда још југословенски рукомет, 22 наредне године су донеле мало разлога за радост.

Међу осам најбољих на Светским првенствима Србија није била од Светског шампионата у Хрватској 2009. године. Некадашњи играч Металопластике Јовица Цветковић предводио је репрезентацију која би, да је савладала Пољску у другој групи играла у полуфиналу.

Две године касније, 2011, у Шведској, Веселин Вуковић је био начелу тима коме је за бод измакло четвртфинале, но постављене су основе репрезентације која је стигла до сребра на Европском првенству 2012. и Олимпијских игара у Лондону. Играли су: Станић (голман), Илић, Вујин, Тоскић, Шешум, Продановић, Стојковић, Марковић, Вучковић, Рнић...

В. Вуковић (фото ОК Радио)


Још један „ванземаљац“ као селектор суделовао је у резултатима какви данас делују нереално, а многи их онда нису окарактерисали као успешне. Веселин Вујовић, актуелни електор Ирана, је као селектор Србије и Црне Горе 2005. у Тунису освојио пето место. У одлучујућем дуелу за полуфинале изгубили смо од Хрватске 24:23. Била је то генерација: Петрића, Суџума, браће Кривокапић, Милосављевића, Анђелковића, Штербика (г), Николића.

Пут до четвртфинала
Међу осам најбољих Србију води најпре освајање једне од прве три позиције у групи са Алжиром, Катаром и Немачком, а потом и прва или друга у наредној фази где укрштамо са групом Ф где су: Норвешка, Аргентина, С. Македонија и аутсајдер Холандија. Бодови се преносе. У евентуалном четвртфиналу могући су ривали: Шпанија, Француска, Пољска, Словенија, Црна Гора, Иран.


Последње медаље су освојене 1999. године у Египту и 2001. у Француској. Ондашња СР Југославија је била трећа, предводили су је: Зоран Живковић (1999) и Бранислав Покрајац (2001). То је последња представа велике генерације која је недостатком успеха платила санкције: Пуљезевић, Кокир, Шкрбић, Матић, Јовановић, Ђођрић, Голић, Каписода, Максић, Лапчевић, Лисичић, Бутулија, Перуничићи...
Д. Б.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa