Инфо

12. јануар 2023.12. јан 2023.
Мачва из осамдесетих:  стоје: Рајшић (тренер),  Ћелахметовић, Васиљевић, Вулин, Бајић, Симјоновић,  Исаковски, Савић  (пом. тренер);   чуче: Миражић, Перишић,  Јовановић, Благојевић  и См. Карадаревић  (пом. тренер), Фото: Приватна архива

Мачва из осамдесетих: стоје: Рајшић (тренер), Ћелахметовић, Васиљевић, Вулин, Бајић, Симјоновић, Исаковски, Савић (пом. тренер); чуче: Миражић, Перишић, Јовановић, Благојевић и См. Карадаревић (пом. тренер), Фото: Приватна архива

У рингу против заборава

Отета Прва лига

Упркос бројним променама у саставу, Мачва је успела да опстане у врху Друге лиге почетком осамдесетих и као по традиције буде на корак од највишег ранга и опет пропусти велику прилику. Беше то године 1981. када је шабачки клуб наступао у северној групи где се борио и изборио против Војводине, Срема, Апатина, Спартака, Баната, Кикинде, Словена, Бечеја и Лознице. Сандић и Ивановић напуштају тим, али долазе Поповић Попак и Гајић, односно најважнија појачања Драган Васиљевић, познатији као Дурунга и Радуле Поповић. Доминира Мачва у лиги, осваја прво место и поново је један корак дели од Прве лиге. Екипу предводи Живорад Рајшић Рајша.

Меч одлуке одиграо се почетком јуна у Шапцу, када је у великом дербију Мачва дочекала Војводину. У редовима гостију су наступали Слободан Качар, олимпијски шампион, Тадија Качар вицешампион света, односно Ђерђ, Црнокрак и Вуковић, репрезентативци Југославије. Трибине дворане „Зорка“ су тог 6. јуна 1981. биле испуњене до последњег места. Ђерђ је донео прву победу Војводини против Гајића, узвратили су Миражић против Стојановића и Марковић против Крстића. Низ је наставио Петровић нокаутом у дуелу са Милошевићем, да би наду гостима вратио Кокановић победом над Благојевићем.

Најбољи меч вечери приредили су очекивано Васиљевић Дурунга у дресу Мачве и репрезентативни ас Црнокрак у велтер категорији. Заправо, то је требао бити неизвестан дуел, но Васиљевић је боксовао бриљантно. Кретњом у рингу је онемогућавао чак и ударац ривала, док је он песницама неколико пута репрезентативца довео на ивицу нокаута.

Неспортски до победе
У дуелу Васиљевића и Боре Гардашевића у Никшићу, боксер Мачве је био доминантан, већ у првој рунди је оборио ривала, но крајем периода пукла му је једна, а потом друга аркада након што га је ривал ударио, не руком, већ главом. Арбитри нису приметили или бар нису санкционисали, али су прекинули меч због крварења доделивши победу Никшићанину.


Када је Миливој Вуковић победио Деспотовића, а Зоран Вуковић из Војводине изборио реми против Бајића, Мачва је водила 9:7, но преостала су два меча где наступају браћа Качар и чинило се да Војводина има све у својим рукама, меч, дуел и првенство. Радуле Поповић, као потпуни аутсјадер храбро се упустио у борбу са Тадијом Качаром, задавши ударац којим је ривалу пукла аркада. Меч није могао бити настављен, а дворана је експлодирала од одушевљења, обезбеђена је победа. Ни тријумф Слобода Качара против Цвијића није променио суштину. Освојени су бодови, Војводина сустигнута на табели, а на концу је шабачки клуб био први.

За 5секудни Петровић нокаутирао Милошевића


У доквалификацијама систем је измењен. Четири шампиона Друге лиге боре се по куп систему. Исход жреба какав се пожелети може, меч против Никшића, реално најслабије од екипа у конкуренцији. Шапчани су путовали у Црну Гору као благи фаворити. Иако су Попак и Бајић били ван строја, још се очекивало да Мачва победи. Драган Благојевић је прогнозирао да Мачва у Никшићу осваја осам, у Шапцу 14 бодова и улази у Прву лигу.

Шабачки клуб се намерио на мотивисаног домаћина, бројну публику, али оно што је најважније, на пристрасне судије. Миражић је остварио једину победу, док је Поповић боксовао нерешено. Поражени су: Гајић, Благојевић, Петровић, Васиљевић, Крстић, Деспотовић, Нарегалић, а једино је Гајић заслужено поражен док су арбитри кумовали осталим неуспесима. Врховни судија Азировски из Загреба и бодовни Кецман из Приштине су означени као главни кривци.

Радуле Поповић, Фото: Приватна архива


Жалба Мачве је одбијена, а исти ривали су седам дана касније у Шапцу босковали и Мачва је победила 14:6! Имала је 13:1 после победа Миражића потив Рустемова, Петровића против Потурака, Благојевића над Лекићем, Стаменковића против Гардашевића, Васиљевића протв Паруновића, Крстића над Блажом Гардашевићем. Више од 5.000 гледалаца је поверовало у чудо, али је слаба последња рунда Никачевића донела бод Наргилићу, а потом је и Поповић подбацио против Рудоњића, што је Никшићанима било довољно за укупан тријумф.

Појединачно почетком осамдесетих Петровић Молер је првак Војводине, Крстић такође, Дурунга осваја Ревију поводом ослобођења Београда. Игњат Андрић је јуниорски првак Војводине. Гајић, Васиљевић и Поповић су сениорски прваци БС Војводине, а прва двојица су касније вицешампиони Југославије. Васиљевић наредне године брани тутлу, а осваја је и Поповић.
Д. Б.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa