Инфо

2. март 2023.2. мар 2023.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

Наопако Лего тим ОШ „Ната Јеличић“

Они су наша будућност

Ива, Дуња, Петра, Андреј, Алехандер, Давид, Софија, Тијана и Сузана уз подршку ментора наставника конструисали Лего робота. Замисао је да уз помоћ Лего комплета креирају роботе и различите мeханизме, те на тај начин развијају своје инжењерске и програмерске вештине. Натина школа једина има Лего тим у граду
Девет ученика и ученица Основне школе „Ната Јеличић“ из Шапца део је необичне школске секције. Ива, Дуња, Петра, Андреј, Алехандер, Давид, Софија, Тијана и Сузана уз подршку ментора наставника дизајнирају Лего робота. Замисао је да уз помоћ Лего комплета креирају роботе и различите мeханизме, те на тај начин развијају своје инжењерске и програмерске вештине. Уз склапање робота, обавезни део је и програмирање како би њихов „изум“ могао да извршава одређене задатке.

Први роботић стигао у ЦСУ
Лего робот у Шабац прво је стигао у Центар за стручно усавршавање пре неколико година када су наставници и професори рачунарства и информатике имали прилику да се детаљније упознају са концептом. Како је било ново и изазовно мали број наставника се одважио да се упусти у Лего авантуру. Данас само Натина школа активно одржава тим и секцију.

Фото: "Глас Подриња"


Модел пролази кроз различите фазе и финали робот, према пропозицијама и оцени учесника спреман је за представљање на такмичењу. Наопако Лего тим недавно је учествовао на на првом државном First Lego League турниру из роботике у Србији. Они су се том приликом надметали у 4 дисциплине: програмирање Lego робота, представљање иновативног пројекта (ове године је пројекат био везан за уштеду енергије, назив сезоне је Superpowered), дизајн робота и тимски рад. На турниру су учествовали ученици основних, али и прве године средњих школа из Србије, Црне Горе и Босне и Херцеговине. Ученици из Натине били су једини представници Мачванског округа.

Ученици „Натине“ поделили су за Глас Подриња своје утиске о конструисању и програмирању робота, учешћу на такмичњу.
Тијана: Најзанимљивији део свега је када склапамо робота. Забавно је, некада тешко, али имамо добар тим и идеје које размењујемо када радимо заједно. Можда робот делује као играчка, али може да буде више од тога. Иако говоримо о роботу, мислим да је велика вредност дружење и познанства.
Ива: Када смо отишли на такмичење имали смо благу трему, јер смо тамо први пут. Ипак, жеља да покажемо све оно што знамо и колико вредно смо радили. На такмичењу смо упознали екипу из Београда и договорили смо се да се видимо са њима.
Андреј: Када би ме неко питао шта су Лего роботи, рекао би му да су они будућност. Данас не можемо без робота. Лего је почетни стадијум, за нас. Можда ћемо направити правог робота за неколико година. И заиста, без њих је тешко да би људи могли да обављају неке ствари. Могу слободно да кажем да смо ми старт, а пут је пред нама.
Давид: Програмирање је у неким моментима захтевно, али је лепо. За неке задатке смо лако нашли решења, док за друге је било потребно више времена. Мислим да можемо да будемо још бољи. Било је неких ситних грешака, али све то можемо да исправимо.
Алехандер: Видели смо различите роботе, идеје и неки су нам се баш свидели. Наравно, ми се увек трудимо да имамо своје идеје. Поносни смо на све што смо до сада постигли.
Сузана: Ово је значајно искуство за нас и драго ми је што сам део тима. Свима бих препоручила да се окушају.
Дуња: Полако се спремамо за нову сезону. Желимо да одемо у Словенију и будемо још бољи. Верујемо да можемо.
Петра: Свима бисмо препоручили да буду део секције. Да се друже, науче нешто ново, путују на такмичења и стекну нове пријатеље.


-У веома јакој конкуренцији, наши ученици су заузели 7. место у програмирању робота од 16 екипа. Ове године нису успели да се пласирају на регионални турнир али ово им је прво учешће, показали су посвећеност, жељу за напредовањем и велико интересовање за ову ИТ област. Искуство је значајно, упознавање и дружење са истомишљеницима на турниру, размена искуства и свест да су бодовне разлике биле достижне, биће додатни мотив за наредне припреме - истичу из ОШ „Ната Јеличић“.

Наопако Лего тим
Екипу Наопако Lego у Јагодини на првом државном First Lego League турниру из роботике су чинили ученици: Ива Кобиларев, Дуња и Петра Станковић (5-4), Андреј Шуман (5-2), Алехандер Пилиповић (6-2), Давид Благојевић (7-2), Софија Смиљанић (7-3), Тијана Крстић и Сузана Којић (8-2) и ментори: Ивана Васић - наставница информатике и рачунарства, Предраг Васић - наставник информатике и рачунарства (ОШ „Јеврем Обреновић“) и Маријана Радаковић - наставница биологије и хемије (ОШ „Лаза К. Лазаревић“). Стална подршка је професор Милан Савић.


Иако се Шапчани нису пласирали међу четири екипе које одлазе у Словенију, очекују да ће им се наредне сезоне испунити тај сан. Додају да је циљ секције да подстичу тимски рад, дружење, решавање проблема, логичко размишљање, когнитивне способности, а да су такмичења прилика да се упознају са другим екипама, размене знања и искуства.

Фото: "Глас Подриња"


Лего робот (lego mindstorms ev3) од миље ученици су назвали Вилијем I. Због чега су одабрали баш ово име желели су да остане тајна, али су се сложили да звучи аристократски. Верују да ће њихове вештине и знања бити све боља, те да ће у будућности креирати правог робота. Неки од њих ће роботику одабрати као област академског усавршавања, или се посветити некој сличној области. Једногласно и одлучно препоручују ову секцију својим вршњацима уз жељу да ученици буду конструктори и програмери.
М. Ж.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa