Инфо

2. март 2023.2. мар 2023.
Концерт „Из европских салона – гитара у камерној музици“

Концерт „Из европских салона – гитара у камерној музици“

У свечаној сали Библиотеке шабачке у четвртак, 2. марта, у 19 часова, биће одржан концерт „Из европских салона – гитара у камерној музици“, у оквиру 5. Класик Арт Фестивала. Пред шабачком публиком ће наступити Марија Обреновић, Марко Ердевички и Стеван Јовић. „Из европских салона“ је вече камерне музике за гитару у којем ће се представити два дуа – Шабачки гитарски дуо и М&М дуо (гитара и клавир).

Заједнички именитељ за оба дуа је Шапчанин Марко Ердевички, професор гитаре у Норвешкој. Оба дуа негују оригиналан репертоар писан за ове саставе, који је настао у првој половини XIX века из пера највећих гитарских виртуоза тог времена – Фердинанда Карулија, Маура Ђулијанија, Фернанда Сора и Јохана Каспара Мерца. Управо је дух те музике из европских, пре свега бечких музичких салона, у наш град донела Анка Обреновић.

Поред Марка Ердевичког, члан Шабачког гитарског дуа је Стеван Јовић, његов бивши ученик, а сада истакнути извођач, педагог и аутор више збирки композиција за гитару, као и идејни творац и уметнички директор Класик Арт фестивала. Дуо је наступао у оквиру Ноћи културе у Бергену у Хокуновој хали, једној од најстаријих и најпрестижнијих дворана у Норвешкој. М&М дуо је настао као пројекат камерне музике у оквиру докторских студија на Факултету музичке уметности у Београду и чине га Марко Ердевички (гитара) и Марија Обреновић (клавир).
Библиотека шабачка

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa