Инфо

9. март 2023.9. мар 2023.
Фото: ЦСУ/Фејсбук

Фото: ЦСУ/Фејсбук

Пројекат „На крилима Европе“ у ЦСУ

Континент на длану кроз стицање нових знања

На мини- квизовима након предавања представници сваке школе до финалног квиза прикупљају бодове и тиме, без елиминација, имају могућност да освоје неко од прва три места. Сви учесници као награду добијају једнодневну екскурзију, а победници и по књигу
Шест субота имају ђаци, њих 40, из седам шабачких и основне школе из Мајура да буду „На крилима Европе“. Истоимени пројекат Центра за стручно усавршавање (ЦСУ) у чијим просторијама је почела реализација протеклог викенда осмислили су педагози Мирјана Вилотић и Татјана Красић заједно са професорима географије Наташом Поповић и српског језика Николом Танасићем. Радионице на тему Европе приближавају им географске одлике и занимљивости, начин школовања, истакнуте књижевнике, научнике и велике умове који су оставили неизбрисив траг у историји. Уз другачији приступ и разнолике садржаје, свако пожели да чује и сазна више.

Вештинама учења до победе
Протекле суботе окупљена деца су се упознала са начином рада, предметима и циљем пројекта. Сваки предавач је представио из свог угла оно што ће радити са учесницима. По завршетку сваког предавања следи мини- квиз на којем представници сваке школе, све до финалног квиза прикупљају бодове и тиме, без елиминација, имају могућност да освоје неко од прва три места.

-Деца користе белешке у квизу који захтева логичке вештине и уз то примењују технике учења. Идеја је да им све то буде иновативно, забавно, да не осећају превише оптерећење теоријом. То се наставља сваке суботе до финалног квиза, када ће материјале које смо им дали применити на знање које мора бити функционално на питањима кроз асоцијације, питалице и неке вештине на којима ће такође радити током ових субота. Дакле, развијају вештине, физичке способности, логику, моторику... Кључна реч је Европа. Поред тога што ће свако од нас ту тему представити из свог угла, када смишљамо питања, трудимо се да их интегришемо, да се садржајно повезују, да ту нема раздвајања- наглашава Танасић.

Прошле године „Знањем кроз Србију“, а сада проширена прича. Образовни систем, култура, уметност, спорт, само су неке од тема. Очекују да се изузетна комуникација, међусобно подржавање и пријатна атмосфера за рад настави и у овом пројекту.

-Новина у односу на прошлогодишњи пројекат је да после наше оквирне приче свако представља садржај који је припремио, ми им дајемо упутства да воде белешке. После одређене паузе и игровних активности имамо квиз и игрице којима проверавамо шта су они у току тог дана научили, што је њима јако занимљиво, а и нама је корисно. Бодове које су екипе освојиле након сваког дана кумулативно сабирамо до последњег финалног квиза који је другог типа. Приликом тих игрица користе белешке, а на завршном, финалном квизу, их не користе- наводи Вилотићева.

То је прилика да науче нешто изван школе, а ипак повезано са школским садржајем.

Наградна екскурзија за све тимове
-Усмеравамо се на технике учења кроз овај садржај. Припремили смо различите игрице, игровне активности, које их уче и како да уче школско градиво, не само о темамама којима се ми бавимо- наводи Вилотићева, док Красићева додаје да је врло важно и стицање вештина које ће им омогућити да усвоје нова знања, граде пријатељства, ослободе се треме и науче да функционишу као тим.

Учесници су ђаци успешни на свим пољима и такмичењима, који користе пружену шансу да прошире своја знања.

Ученица шестог разреда Лазине школе Лена Калабић рекла је да је управо то основни мотив доласка на радионице, као и дружење са другарима из њене и других школа.

-Желим да сазнам и научим нешто ново. Највише ми се допада то што на крају имамо наградну екскурзију на којој се дружимо. Квизови на радионицама су посебно интересантни- истакла је она, а слично размишља и ученица шестог разреда Вукове школе Јована Ђекић.

-Мотив доласка је да чујем што више информација и занимљивости о Европи и да се дружим. Посебно су ми занимљиви квизови и начин на који наставници представљају теме- подвукла је Јована.
И тако до 8. априла, шест субота, у трајању од три сата. А онда следи заслужена наградна екскурзија коју обезбеђује Центар за стручно усавршавање.

-Свака школа има екипу од пет ученика који се боре својим знањем и вештинама до победе. Шесте недеље ће се знати победник, као и друго и треће место. Цела та екипа, 40 деце, као награду добија једнодневну екскурзију. Прошле године смо били у Белом двору, ове године ћемо видети где ћемо их водити. Њих петоро који освоје прво место добијају и по књигу. Циљ је упознавање ученика међусобно и из других школа, као и проширење знања- закључила је стручна сарадница у ЦСУ Ивана Богићевић.
Д.Д.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa