Инфо

16. март 2023.16. мар 2023.
Миленко Божић компоновао  песму “Шапчанка Анка”  на текст бранке Тодоровић, Фото: Приватна архива

Миленко Божић компоновао песму “Шапчанка Анка” на текст бранке Тодоровић, Фото: Приватна архива

Миленко Божић истакнути уметник компоновао песму “Шапчанка Анка”

Ако се зна да је овај уметник готово цео свој живот посветио својој најваћој љубави – музици, јасна је чињеница да се и овај пут оглашава делом из саме суштине нашег националног бића
У време Анке Обреновић, Шабац је био европски град кроз који је провејавао дух културе, уметности, образовања...

Миленко Божић је компоновао песму “Шапчанка Анка” на текст Бранке Тодоровић. Песма је снимљена у АМБ студију, а отпевала је вокална група “Шапчанке”. Тиме је желео ојачати традицију и њену непревазиђену обликотворну улогу, да утемељи колективну свест српског народног музичког памћења.

Пун животног, уметничког и интелектуалног искуства и љубави према српској музици наставља традицију својих предака. Компоновао је и химну Шабачког карневала на текст Ивана Глишића. Ако се зна да је овај сјајан уметник и човек готово цео свој живот посветио својој најваћој љубави – музици, јасна је чињеница да се и овај пут оглашава делом из саме суштине нашег националног бића.

Српска народна песма, стара колико и сам српски народ верна је себи и својој аутентичности. То је велика права вера уметника у своме народу и враћа се сталним присутвом тога уметника у свести самога народа. Вечно живе само они које народ памти и у своме сећању чува.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa