Инфо

20. април 2023.20. апр 2023.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

Изложба у Међуопштинском историјском архиву „Стара штампа“

140 година Шабачког гласника

„Као архивско – библиографски раритети, сачувани поједини примерци чистова и часописа представљају данас вредан изворни материјал о времену, људима и разним збивањима у Шапцу и Подрињу“, истакла је ауторка поставке Гордана Филиповић
Међуопштински историјски архив за суграђане поводом Дана града припремио је изложбу „Стара штампа: 140 година Шабачког гласника“ на којој су представљени изводи из штампе овог локалног листа чије се прво издање нашло пред читаоцима давне 1883. године.
Ауторка поставке Гордана Филиповић наводи да се кроз штампу могу ишчитати бројни догађаји, друштвене прилике и пратити развој града. Као посебност истиче пасош о путовању Аврама Петронијевића и Цветка Рајевића у Русију када је у Кнежевину Србију донета прва штампарска машина.

-Прва штампарија у Шабац стигла је 1881. године, само две године пре првог издања Шабачког гласника који је својеврсна хроника која бележи значајне догађаје у граду. У континуитету је излазио све до Првог светског рата. Нажалост, први првимерак Шабачког гласника није сачуван. Као архивско – библиографски раритети, сачувани поједини примерци листова и часописа представљају данас вредан изворни материјал о времену, људима и разним збивањима у Шапцу и Подрињу- истакла је ауторка поставке.

Директорка Међуопштинског историјског архива Светлана Станковић нагласила је значај поставке у сагледавању штампе и активности Архива у домену чувања важних и ретких докумената, али и презентовања јавности.

-Оно што је изложено у овиру поставке је значајно за културу и историју града. Желели смо да покажемо да чувамо вредне списе и документе за прошлост Шапца. Ово је само једна у низу од планираних изложби Архива у овој години – додала је дирекорка Архива и позвала све суграђане да погледају поставку.

Изложбу „Стара штампа: 140 година Шабачког гласника“ свечано је отворио заменик градоначелника Блажа Кнежевић.

Заинтересовани Шапчани и Шапчанке поставку могу погледати у Међуопштинском историјском архиву у наредних месец дана.
М. Ж.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa