Инфо

20. април 2023.20. апр 2023.
Позоришно пролеће од 24. до 29. априла
7. Театарски фестивал у Шапцу

Позоришно пролеће од 24. до 29. априла

Према оцени овогодишњег селектора један од најмлађих позоришних фестивала у Србији, у протеклих седам-осам година израстао је у важан културни догађај, не само за град Шабац, него и за нашу земљу
Од 24. до 29. априла Шабац ће бити центар театарске уметности у Србији када ће бити изведено пет представа у такмичарском делу према одабиру овогодишњег селектора. Фестивала „Позоришно пролеће“ Мирослава Радоњића. Љубитељи драмске уметности уживаће у најбољим театарским остварењима из земље, а на сцени ће се наћи и копродукција позоришта из Сарајева, Загреба и Новог Сада. У част награђених, ван конкуренције, биће одиграна представа „Мрачна комедија“ Питера Шефера, у режији Петра Јовановића, Шабачког позоришта.

Према оцени овогодишњег селектора један од најмлађих позоришних фестивала у Србији, у протеклих седам-осам година израстао је у важан културни догађај, не само за град Шабац, него и за нашу земљу. Верује да је Шабачко позориште показало је истанчан сензибилитет у профилисању „Позоришног пролећа“, које публици, али и најширој јавности нуди могућност сагледавања интересантних и уметнички релевантних представа са репертоара српских театарских кућа.

-Нису то могле да спрече ни године пандемије јер је након једногодишње паузе овај фестивал наставио свој живот пуним плућима. То је потврда невероватне креативне виталности и стваралачке енергије позоришних прегалаца на овим просторима, чиме је уметничко надахнуће по ко зна који пут у вишемиленијумској историји људске цивилизације однело победу над свим животним недаћама – рекао је Радоњић и додао да су теме овогодишњег Фестивала жанровски и стилски разноврсне, али да су наглашени или дискретни мотиви сећања и снова.

-Било да је реч о кошмарним реминисценцијама или носталгичном присећању на неповратно изгубљено време, сновима о срећнијој и безбрижнијој будућности или отрежњујућем судару са неминовном стварношћу, свака од изабраних представа на естетски супериоран начин покреће важна питања о времену и околностима у којима егзистирамо. Оне су идејно вишеслојне и осликавају многобројне контроверзе и недоумице савременог света. Из тога је произашао и мото фестивала: „Калеидоскоп сећања и снова“ – појаснио је селектор Позоришног фестивала.

Карте су у продаји на Билетарници Шабачког позиришта.

Програм 7. Фестивала „Позоришно пролеће“
24. април- „Ролеркостер“: Јелена Кајго, режија: Милица Краљ, Атеље 212 Београд
Текст Јелене Кајго у комичном проседеу доноси причу о својеврсном генерацијском сукобу, сучељавању неких устаљених, традиционалних норми и обичаја са модерним назорима оних који покушавају да пронађу своје место у хаотичном свету нових технологија, испуњеном, између осталог, критичким преиспитивањима система вредности, религијским учењима и догмама и идентитеским парадоксима. Редитељски поступак Милице Краљ заснован је на доследној и маштовитој инсценацији комада у чијем средишту су експресивне, упечатљиве и духовите глумачке креације.

25. април- „Галеб“: Антон Павлович Чехов, режија: Милан Нешковић, Народно позориште Сомбор
Приступајући једној од најзначајнијих драма у историји светске књижевности на свој већ препознатљив, истраживачки и инвентиван начин, Милан Нешковић са сарадницима и одличним ансамблом сомборског позоришта гради узбудљиву, жанровски хетерогену и визуелно ефектну представу. Људске слабости, страсти, исконске емоције, потрага за смислом и снови о испуњеном и срећном животу, студиозно су провучени кроз филигрански прецизну глумачку визуру, отелотворујући врхунско театарско остварење.

26. aприл- „Што на поду спаваш“: по истоименом роману Дарка Цвијетића, драматизација и режија: Кокан Младеновић, Српско народно позориште Нови Сад, Градско драмско казалиште „Гавела“ Загреб, Народно позориште Сарајево и МЕСС Сарајево

Потресна, интимна и надасве емотивна исповест Дарка Цвијетића о најскоријем, крвавом сукобу на просторима бивше Југославије, послужила је ауторској екипи да на сцени оживи моћну, катарзичну, опомињућу и уметнички вредну представу. Куриозитет ове региналне копродукције садржан је у томе да главну улогу наратора и актера игра Дарко Цвијетић, који је у врло захтевном задатку и глумачком изазову, одолео примамљивој могућности сценске патетике и са надахнутим партнерима испричао велику, истинску и, у сваком погледу, антиратну приповест.

27. април- „Успаванка за Алексију Рајчић“: Ђорђе Косић, режија: Југ Ђорђевић, Народно позориште Београд, Фондација „Нови Сад – Европска престоница културе“ и Стеријино позорје Нови Сад
Ђорђе Косић спада у ред наших најперспективнијих младих драмских писаца, што је текстом „Успаванка за Алексију Рајчић“ само додатно потврдио. Вешто се поигравајући са формом, језиком, драматуршком конструкцијом и идејно-тематским оквиром, Косић је написао актуелну драму о проблему породичног насиља, његовим могућим узроцима и трагичним последицама. Југ Ђорђевић у својој редитељској експликацији проширује значењско поље комада, творећи представу специфичне позоришне естетике и израза, чији се главни квалитети, поред текста, налазе у опчињавајућој глумачкој игри и необичној визеулности.

28. април- „Било једном на Бријунима“: текст и режија: Кокан Младеновић, Јоца Арт,Милан Марић и Бранислав Трифуновић, у сарадњи са Центром за културу Свилајнац и Битеф театром Београд
Полазећи од историјских чињеница о сусрету брачног пара Броз са Елизабет Тејлор и Ричардом Бартоном на Брионима, почетком седамдесетих година двадесетог века, а поводом снимања филмског ратног спектакла „Сутјеска“, Кокан Младеновић прави нескривено носталгични омаж једној земљи које више нема, али и критички сагледава идеолошко-политичке заблуде које су, извесно, биле један од разлога њеног нестанка. Истовремено, он заједно са четворо сјајних глумаца, проблематизује питање идентитета и наметнутих улога у сложеном друштвено-историјско-културолошком контексту.
29. април- „Мрачна комедија“ Питера Шефера, у режији Петра Јовановића, Шабачког позоришта.
М. Ж.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa