Инфо

20. април 2023.20. апр 2023.
Пепелница јагоде
Савети стручњака

Пепелница јагоде

Гљивице се могу раширити на све делове биљке, нарочито код гајења у пластенику, као и на културе које се гаје у ниским тунелима или стакленику. Смањена изложеност светлости, кратка обданица, висока влажност ваздуха и ниске температуре ваздуха доприносе развоју ове болести. Код већег степена заступљености овог обољења, могући су знатни губици у приносима
Појава белих гљивичних формација на доњој страни листа су индикатори заражености пепелницом. Печати се шире и покривајау читаву површину, доводећи до коврџања листова на горе. Пурпурно до црвенкасте мрље такође могу бити пропратна појава код овог обољења. Гљивице се могу раширити на све делове биљке, нарочито код гајења у пластенику, као и на културе које се гаје у ниским тунелима или стакленику.

Смањена изложеност светлости, кратка обданица, висока влажност ваздуха и ниске температуре ваздуха доприносе развоју ове болести. Код већег степена заступљености овог обољења, могући су знатни губици у приносима.

Примена заштитних средстава односно системичних фунгицида у периоду почетка цветања, као и током вегетационог циклуса, смањиће степен заразе и појаву примарних изазивача обољења


Појава овог обољења може се избећи гајењем отпорних сорти и коришћењем здравог садног материјала, док се правилним одржавањем засада умањује могућност појаве примарних изазивача обољења. Примена заштитних средстава односно системичних фунгицида у периоду почетка цветања, као и током вегетационог циклуса, смањиће степен заразе и појаву примарних изазивача обољења.

Велики број хемијских средстава се успешно користи за сузбијање пепелнице, као што су активне материје: миклобутанил, азоксистробин, пираклостробин (самостално или у комбинацији са боскалидом),тиофанатеметил и сумпор. За бољу ефикасност препоручљиво је ротирати различите активне материје , како гљивице не би постале резистенетне на пестициде.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa