Инфо

25. мај 2023.25. мај 2023.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

ОДРЖАН ЈАВНИ ФОРУМ „СТРАТЕГИЈА РАЗВОЈА УРБАНОГ ПОДРУЧЈА ГРАДА ШАПЦА“

Мој град у будућности

У Шабачком позоришту у уторак је одржан Јавни форум „Стратегија развоја ураног подручја града Шапца“, где су присуствовали представници Градске управе града Шапца, Канцеларије уједињених нација за пројектне услуге (УНОПС) и Програма ЕУ за локални развој (ЕУПРО+).

Форум је осмишљен као разговор између стручњака и грађана заинтересованих за развој града.

- У питању је размена идеја, припрема за израду стратегије која ће бити збир пројектних идеја које би могле бити реализоване у будућности и које би требало да узму у обзир све делове друштва, рекао је Дејан Вујић, самостални саветник у Градској управи за географски информациони систем.

Дејан Вујић, самостални саветник у Градској управи за географски информациони систем, Фото: "Глас Подриња"


Како је навео Виктор Вељовић, менаџер сектора за развој капацитета, Програм ЕУ ПРО ПЛУС тренутно је највећи донатроски програм у Републици Србији, вредан 40 милиона евра, који финансира Европска Унија, а који, у партнерству за европске интеграције, спроводи Канцеларија УН за пројектне услуге УНОПС.

- У оквиру програма имамо за циљ изградњу капацитета за територијални развој на свим нивоима. Самим тим, и увођење националног модела територијалног развоја који је део обавеза прикључивања Европској унији. На овај начин тестирамо инструменте територијалног развоја који су потписани од стране ЕУ као део кохезионе политике. Циљ ових радионица је тестирање стратегија урбаног развоја, истакао је Вељовић.

Виктор Вељовић, менаџер сектора за развој капацитета, Фото: "Глас Подриња"


Према речима Александра Јовановића, начелника Градске управе, Шабац тежи да буде активни учесник „четврте индустријске револуције“ и да се развија по принципима паметног града.

Александар Јовановић, начелник Градске управе Шабац, Фото: "Глас Подриња"


- Као град, улажемо у паметну инфраструктуру, енергетику, саобраћај, образовање, здравство и подстичемо приватни сектор да иде тим путем. Настојимо да промовишемо развој у свим областима уместо неконтролисаног раста, расипања и економије обима, разумевајући и прихватајући чињеницу да то у овом тренутку није лако оствариво, али да свако путовање почиње једним кораком. Високо ценимо подршку коју нам на том путу пружају УН и ЕУ, ангажујући стручњаке разних профила који са нашим људима раде на препознавању и остваривању наших стратешких циљева, истакао је Јовановић.

Као део радионице, у холу Шабачког позоришта организована је изложба радова ученика седмог разреда из ОШ „Николај Велимировић“ и ОШ „Мајур“ на тему „Мој град у будућности“.
М.Ф.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa