Инфо

25. мај 2023.25. мај 2023.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

Представници медија у посети Elixir Zorki

Традиција и савремено пословање

Поводом обележавања 85 година од оснивања Хемијске индустрије „Зорка“ компанија Elixir Zorka угостила је представнике медија како би их детаљније упознала са историјатом шабачког гиганта, али и радом, плановима за будућност интернационалне компаније Elixir Group
У Шапцу, 1938. године, званично је почела са радом фабрика „Зорка“. Од првог погона сумпорне киселине до почетка распада СФРЈ, „Зорка” је била синоним за индустријски развој Шапца. Развој „Зорке“ пратио је развој града, а традиција овог хемијског гиганта наsтављена је 2011. године када је компанија Elixir Group погон Зорка Минерална ђубрива и инкорпорирала у оквиру свог пословног система под називом Елиxир Зорка.

Поводом обележавања 85 година од оснивања Хемијске индустрије „Зорка“ компанија Elixir Zorka угостила је представнике медија како би их детаљније упознала са историјатом шабачког гиганта, али и радом, плановима за будућност интернационалне компаније Elixir Group.

-Желимо да са радом компаније упознамо јавност, те своја врата отварамо за медије, грађане, студенте, стручну јавност. Намера нам је да презентујемо функционисање Зорке у садашњем времену. Уз производе врхунског квалитета наш тим чини и одличан инжењерски кадар. Технологија производње је најсавременија, на шта смо посебно поносни - појаснио је генерални директор Elixir Zorke Стефан Комазец.

Како је истакнуто током представљања компаније, важан сегмент уз квалитет производа је одрживи развој кроз циркуларну економију, поштовање еколошких стандарда и подршка локалним заједницама.

Фото: "Глас Подриња"


-Акценат нашег деловања је на квалитету готових производа, њиховом пласману на тржиште и заштити животе средине. Све ово је могуће уз примену циркуларне економије као глобалном тренду - рекла је генерална директорка Elixir Group Зорица Поповић и нагласила да је циркуларна економија усмерена ка смањењу експлоатације природних ресурса који нису обновљиви.

-Са порастом популације расте и потреба за употребом сировина, те је неминовно преиспитивање материјала који настају током процеса једне производње, а могуће их је користити као сировину у другом процесу производње. То је будућност, како у хемијској индустрији, тако и у свим другим индустријама са великим потенцијалом.

У наредном периоду компанија планира да инвестира 600 милиона евра у повећање обима производње, пласирање нових производа, алтернативне и обновљиве изворе енергије, рециклажну индустрију, инфраструктурне и логистичке потребе компаније.

-Један велики инвестициони циклус је испред нас. У наредних шест година инвестираћемо око 600 милиона евра како у повећање обима производње фосфорне киселине, више фазе прераде фосфорне киселине, тако и у нове производе на бази фосфорне киселине, а то су течна, кристална ђубрива, соли за техничку и прехрамбену употребу, као и материјали који су неопходни за производњу батерија за електричне аутомобиле - нагласила је Зорица Поповић.

Током посете организовано је стручно вођење кроз изложбу о историјату шабачке „Зорке“, обилазак фабричког комплекса и презентацију о функционисању компаније.
М. Ж.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa