Инфо

10. август 2023.10. авг 2023.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

Завод за јавно здравље Шабац: др Драгана Радојичић о хуманом папилома вирусу (ХПВ)

Откривање и имунизација кључни

„Најсигурнија метода детекције ДНК молекула Humanog papiloma вируса је путем Пи-Си-Ар методе. Ова анализа се изводи помоћу најсавременијег апарата за изолацију ДНК молекула и Real Time Пи-Си-Ар апарата. У молекуларној лабораторији ЗЈЗ Шабац радимо детекцију вируса и генотипизацију високоризичних сојева, 15 генотипова“, истиче помоћник директора за послове јавног здравља из области епидемиологије и микробиологије др Драгана Радојичић
Хумани папилома вирус (ХПВ) је вирус који се најчешће преноси сексуалним односом и поред хламидије представља најчешћу сексуално-преносиву инфекцију. ХПВ је микробиолошки узрок рака грлића материце. Светска здравствена организација саопштила је да људски папилома вирус други водећи урок смртности од рака код жена. Рак грлића материце је болест од које у Србији годишње оболи око 1.500 жена, а више од 700 изгуби ову битку. По томе је наша земља, нажалост, један од неславних рекордера.

Доказано је да је у више од 90% случајева обољење узроковано хуманим папиллома вирусом. О значају откривања ХПВ вируса, имунизацији говорила је помоћник директора за послове јавног здравља из области епидемиологије и микробиологије др Драгана Радојичић из Завода за јавно здравље Шабац.

Помоћник директора за послове јавног здравља из области епидемиологије и микробиологије др Драгана Радојичић,Фото: "Глас Подриња"


Шта је ХПВ (Humani Papiloma - вирус), како се преноси?
Хумани папилома вирус је вирус из групе ДНК вируса. Постоји преко 130 типова ХПВ, од којих се више од 40 преноси сексуалним контактом и могу узроковати инфекције гениталног система, уста или грла. Ови вируси су једини вируси који у организму могу довести до неконтролисане пролиферације ткива, тј до туморског раста, услед ДНК мутација. Инфекција се преноси директним контактом са зараженом кожом или слузокожом, најчешће сексуалним путем. Особа може добити ХПВ инфекцију и ако њен партнер (било да је различитог или истог пола) нема знаке или симптоме инфекције. Већина људи није ни свесна да је инфицирана. Tакође је могуће да се неко инфицира са више типова ХПВ-а. Заражена трудница може током порођаја да вирус пренесе на бебу. Оно што је битно знати вирус ништа не може спречити, он пролази и кроз кондом (толико је мали).

Највећи број заражених особа никада не добије симптоме или било какве здравствене проблеме. Већина инфекција спонтано пролази у периоду од око 2 године. ХПВ инфекција може перзистирати и довести до озбиљног поремећаја здравља: гениталних брадавица (кондилома), карцинома цервикса (грлића материце), карцинома усне дупље и ждрела (код оба пола), карцинома ануса (код оба пола), карцинома вулве и вагинe, карцинома пениса.

Колико је честа инфекција ХПВ-ом?
Инфекција ХПВ-ом је веома честа. То је једна од најчешћих сексуално преносивих инфекција. Она је толико честа да скоро сви сексуално активни мушкарци и жене у неком тренутку свог живота бивају заражени неким типом ХПВ-а. Већина никада не сазна да има инфекцију, али је могу пренети свом партнеру да нису свесни тога.


Који су најопаснији сојеви ХПВ вируса?

ХПВ вирус је ДНК вирус, који код већине људи не изазива никакве проблеме. Сојеви овог вируса се класификују као:
-нискоризични сојеви (6, 11, 40, 43, 44, 54, 61, 70 и 81), ретко када изазивају лезије које напредују до прекарциномских промена. Сојеви 6,11 могу довести до развоја гениталних брадавица,
-сојеви са вишим ризиком (26, 53, 66),
-високоризични сојеви (16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59 и 68), могу перзистирати и довести до озбиљног поремећаја здравља.

Најсигурнија метода детекције ДНК молекула Humanog papiloma вируса је путем Пи-Си-Ар методе, Фото: "Глас Подриња"


Које су дијагностичке методе за откривање инфекције?
Најсигурнија метода детекције ДНК молекула Humanog papiloma вируса је путем Пи-Си-Ар методе. Ова анализа се изводи помоћу најсавременијег апарата за изолацију ДНК молекула и Real Time Пи-Си-Ар апарата. У молекуларној лабораторији ЗЈЗ Шабац радимо детекцију вируса и генотипизацију високоризичних сојева, 15 генотипова (16, 18, 36, 56, 58, 31, 33, 39, 45, 51, 52, 53, 59, 66, 68).

Да ли позитиван налаз на високоризични тип ХПВ-а, значи да ће особа оболети од карцинома?
Глобално НЕ..., али се даје могућност чешћег праћења од стране гинеколога. Рак грлића материце је генерално асимптоматски док не дође у каснију фазу. Превентивни прегледи!!!!

Како се изводи узорковање за ХПВ тест?
Узорковање је врло једноставно, као што се узима узорак за ПАПА- тест.

Колико често треба понављати ХПВ тест?
Колико често треба радити тест, то нема прописано у СМУ, али сада млади имају златни стандард за примарну превенцију вакцину Гардасил 9, која штити од обољења изазваних ХУМАНИМ ПАПИЛОМА ВИРУСИМА.

Да ли ХПВ вакцина гарантује 100% заштиту?
Једина права превентивна мера је имунизација. Вакцина је прошла дугогодишња детаљна испитивања њене безбедности и употреби је од 2006. године. Ова вакцина је високо имунонгена и као таква подстиче стварање високог титра неутралишућих антитела, за разлику од природне инфекције након које је стварање титра антитела слабо. Више од 99% прималаца развије одговарајући ниво антитела на типове ХПВ кључне у вакцину месец дана после комплетне серије. Гардасил 9 вакцина штити у 90-95% против типова ХПВ вируса, који могу да изазову малигна обољења.

Када и ко може да се вакцинише вакцином против ХПВ вируса?
Деца узраста од навршених 9 година живота. Тинејџери који нису вакцину примили као деца могу да је приме и касније. Младе жене вакцину могу примити до 26. године, а млади мушкарци до 21. године живота. Код нас о трошку РФЗО-а могу да приме сва деца узраста од 9-19 година, како девојчице, тако и дечаци. Пошто је вакцина препоручена, избрани доктори медицине морају да је препоруче или да се родитељи интересују за своју децу.

Постоје ли нежељени ефекти вакцине против ХПВ-а?
Светска здравствена организација (СЗО), ХПВ вакцину сматра екстремно безбедном и ефикасном и представља најбољу превенцију од рака грлића материце. Познато је да при примени ХПВ вакцине може доћи до појаве неких благих до умерених нежељених реакција (локалне реакције на месту убода, повишена температура). Оне не трају дуго и обично пролазе спонтано.
М. Ж.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa