Инфо

10. август 2023.10. авг 2023.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

53. Међународни пливачки маратон Јарак – Шабац „Трка мира“

Млади понели бакљу победе

Победе Кристијана Стојановског и Реке Варге. Млади пливачи победили конкуренцију. На старту 74 такмичара. Најмлађа учесница осам година, најстарији учесник 83. Такмичари са два континента и из четири државе. Богат пропратни програм на комплексу „Стари град“
Прва недеља у августу, како традиција и налаже протекла је у знаку Трке мира – пливачког маратона Јарак – Шабац, који је 53. годину пливан у част недужних жртава Крвавог марша из 1941. године. На старту у Јарку запливало је чак 74 учесника, одноно 52 пливача и 22 учеснице. Најмлађа такмичарка била је Лена Поповић (2015. годиште), а најстарији учесник је био из Мађарске који је закорачио у девету деценију живота. Пливали су бројни узрасти, завеслаје су чинили учесници из: Кине, Мађарске, Северне Македоније и Србије. Време и Сава су били пријатни и мотивишући.

Први су до циља допливали Кристијан Стојановски (Северна Македонија) и Река Варга (Бечеј). Победа на Маратону дуге традиције је велико постигнуће, а богатство је у томе што су победили момак од непуних 19 и девојка од 16 година.

Фото: "Глас Подриња"


-Први пут сам на овом маратону, припремам се за Охрид и ово је одлична трка. Сваки нови маратон је посебно узбуђење и задовољство. Имао сам мању кризу средином и у завршном делу, негде између 13. и 14. километра, али сам је превазишао. Лепа, пријатна и чиста вода. Било је напорно, али уживао сам. Надао сам се добром резултату и драго ми је што сам победио на дебију - истакао је Стојановски, победник непосредно након надметања.

Први до циља стигао је Македонац, а недуго после њега је стигла дама, најбржа у конкурецији пливачица и свеукупно другопласирана такмичарка из Бечеја.

-На почетку сам пратила Кристијана, он је наметнуо баш јак темпо. Издржала сам дуго, мало сам заостала касније, али сам врло задовољна ритмом којим сам пливала и наравно победом. Била је захтевна трка, напорна, али успела сам да завршим без већих криза - нагласила је Река Варга.

Фото: "Глас Подриња"


Након неколико година у коме је стаза од Јарка до Шапца прелажена штафетно, три екипе су чинили пливачи из три града. Ове године у сарадњи са националним Пливачким савезом за пливање на отвореним водама трка је обухватала и пролазне циљеве на 3, 5, 10, 15 и 19 км. Резултати су на сваком циљу вредновани.

Фото: "Глас Подриња"


-Верујемо да је овај маратон први корак повратка на старе стазе славе велике манифестације. На овај начин, што је најважнија мисија, чувамо сећање на трагичан догађај као што је Крвави марш и недужне жртве догађаја, због којих је установљена Трка мира. Велики број пливача је стартовао и била је лепа слика и на старту и на циљу. Жеља свих је да сваке наредне године буде још више пливача, да више публике испрати догађај и да суграђани уживају прве недеље у августу на Старом граду – рекао је директор ТОШ Душан Симић.

Шабачко пливање међу учесницима представљало је шест пливача екипе „Делфин“: Лена Поповић (2015. годиште), првопласирана на 3 км, Стефан Ристић (2012), други на 3 км, Сара Поповић (2010), трећа на 5 км, Стефан Вуковић (2010), трећи на 5 км, Алекса Аврамовић (2009), други на 5 км и Лана Којић (2008), шеста на 3 км.

Фото: "Глас Подриња"


Промотер овогодишњег маратона био је рекордер по броју победа у Трци мира Милорад Рајшић. Овогодишња манифестација је њему и слављеничка, обележио је шест деценија од првог пливачког наступа.

-Најзадовољнији сам због великог броја младих пливача на старту, поносан сам на све, на малу Лену и сву децу која су херојски испливала своје трке. Велико хвала свим пливачима који су наступима подсетили на величину маратона и у данима након Маратона су ме звали гости да се захвале. Ово је велики маратон, испливати га је велики успех, а постићи добар резултат подвиг. Обавеза је да се чува традиција и сећање на жртве Крвавог марша у чију част је и покренуто све. Жао ми је што Шапчани нису дошли у већем броју да поздраве учеснике, да их подрже, јер свако је дао много да би трка вредела и заслужили су да их дочека бар неколико хиљада суграђана – истакао је Рајшић.


Сладокусци на сцени

Кулинари, сладокусци су одмеравали вештине у припреми рибљег котлића. У 2023. такмичење је приређено на дан Маратона, а окупило је 26 екипа. У јакој конкуренцији победу је однела екипа Душана Радојичина.


Фото: "Глас Подриња"


Маратон одавно није само спортска манифестација. Пливачко надмудривање и испитивање снага је централни догађај, али као и сваке године, бројни пропратни садржаји употпуњују дан посетиоцима на СРК „Стари град“, док чекају пливаче. Као и претходних лета, организовани су турнир у одбојци, кајакашке трке, стреличарске презентације. Окупљенис у имали прилику да вежбају пикадо, али и да се упознају и опробају у две спортске дисциплине намењене особама са инвалидитетом, баскину, где је шабачки тим трећи у Европи и корнхолу. Своје кутке су имали и најмлађи кроз игре, представе намењене њиховом узрасту. На два места је свирала уживо музика.
Д. Б.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa