Инфо

10. август 2023.10. авг 2023.
Фото: Pixabay

Фото: Pixabay

О Барби филму и још неким ситницама које живот значе

Можда нисмо све Барбике, али јесмо жене

Морате да погледате филм Барби. Једноставно морате, без обзира на пол. Шта год мислили о Маттел-у, феминизму, пинк боји, мушко-женском свету, идите у биоскоп и погледајте. Не бих препоручила деци млађој од 13 година, што је и назначено. Не, нема експлицитних сцена, али неће разумети дијалоге, поруке, и не, неће ни постати „зле феминисткиње“ ако се тога плашите. За њих је Барби чаробница посебног света, Барбиленда. И знате шта, не греше, али о томе касније. А сада популарно речено - спојлери. Читате на споствену одговорност.

Савршена, права, идеална Барби има егзистенцијалну кризу
Савршена, права, идеална Барби има егзистенцијалну кризу. Да, Барбика постаје обична и размишља о коначности живота. Идеал сваке жене, девојчице, Кена, постаје рањива, добија обрисе жена које се угледају на њу. Почиње да осећа, размишља преиспитује савршени свет у ком живи. Буди се, али не жели, јер у Барбиленду је све савршено. А ко би се одрекао таквог живота? Места где је све познато, идеално, весело, разиграно, пинк. Места где си оно што пожелиш, нема ограничења, али је сваки дан исти, заувек. А наша Барби мора да крене путем самоспознаје и знате шта? Свидеће јој се. Промениће себе, друге, а ко зна, можда и понеки свет. Но, да се вратимо на почетак. На путовању у реални свет прати је Кен. Знате већ о коме је реч? Барбикин пријатељ, дечко, вереник, или нека друга улога коју сте му доделиле у свом свету. У филму Кен жели да освоји Барби, но то му баш не полази за руком. Али и ту лежи цака, као што се све мења, тако ће и он морати. Од тамо неког лика у женском свету, преко мачомена до само Кена, дуг је пут револуције.

Љубавна прича није у фокусу филма, као ни уништење мушкости
Љубавна прича није у фокусу филма, као ни уништење мушкости, промоција било какве агенде. Срж је потрага. Потрага у коју је Барби кренула. Жеља да се врати у свој свет, буде савршена и то је то. Реални није по њеној мери, тамо владају мушкарци, а она, је највише лутка стеротип, не инспирација за девојчице. По први пут увиђа да је заиста тако и да њено постојање није променило све(т), као и да компанијом која је створила владају мушкарци. Враћа се у Барбиленд и схвата да је Кен променио све, тамо сада влада патријархат, да је све изгубљено. Она остаје без своје Барби куће из снова, пријатељица, са неколицином одбачених „чудних“ Барбика, мајком и ћерком које су је допратиле у Барбиленд. Намера је да спасу свој свет. И женска солидарност узвраћа ударац. Буквално. Једна по једна поново су враћане на фабричка подешавања. Знате како? Солидарношћу, подршком. Диван свет, али није наш, сигурно ћете рећи. Због тога је Барби све, све што желимо од себе, других, света, као и све оно што не желимо.

Схватите како желите
Помало јесте кринџ, промовише конзумеризам, игра се се са стеротипима, али то смо ми. Она је само Барби, све и ништа, како гледате. За неке од нас, она је била једна од омиљених лутака, са њом смо градиле светове по својој мери. Са много маште, често са минимално предмета за Барби. Довијале се на различите начине да све буде онако како смо замислиле, али то није ометало игру. Са Барби је све било могуће, да имамо своју кућу, аутомобил, диплому, посао, канцеларију, ергелу, пронађемо супер лек, предајемо на факултету, водимо компанију од 1000 људи. И знате шта, Кен није био главна рола, Барби јесте. А онда се десило одрастање. Не желим да кажем стварни свет, али јесте. Било да смо висока, згодна, паметна, плавуша, буцмаста, паметна, талентована, риђокоса, ниска, увек добијемо неку етикету и кутију за коју други мисле да нам пристаје. Ми то прихватимо, или не. Нажалост знам да живот није идиличан у пинк обојен и шта све носи са собом, али баш због тога је важно оснаживати девојчице, девојке, жене. Схватите како желите, али да, имамо право на избор и једнака права. Баш као што и ви мушкарци, младићи, дечаци имате право на избор. Имате право да будете тужни, плачете, право да се издвојите из масе, стереотипа и свега што вам не прија. И то није омражени термин феминизам, већ здрав разум. И за крај. Последња сцена је долазак Барби да закаже преглед код гинеколога. Ако се питате због чега је ово важно тешко да то могу објаснити у неколико реченица. ВАЖНО ЈЕ!

Закључак, да вреди хајпа, карте коју ћете платити и два сата времена. Сигурно ћете се препознати у некој од сцена. Јавите утиске!
М. Ж.

Најновији број

9. мај 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa