Инфо

24. август 2023.24. авг 2023.
Бољи услови за најмлађе
НОВИ ПРОСТОРИ ЗА ПРЕДШКОЛСКУ УСТАНОВУ У БОГАТИЋУ

Бољи услови за најмлађе

Претшколску установу „Слава Ковић“ из Богатића током претхдне школске године похађало је 536 деце. Срећом, деце има, те су неопходна проширења постојећих капацитета, на чему се интензивно ради
Почетком августа почела је адаптација некадашње школске трпезарије у Дубљу. Како се овај простор више не користи део је преуређен и прилагођен деци предшколског узраста и млађој.

-Добили смо једну радну собу, протор за васпитаче, санитарни чвор, простор за одлагање ствари које васпитачи користе у раду, као и простор где ће се деца пресвлачити. Остало је још само да се постави ламинат и очекујемо да ће до 15. септембра у овај простор ући деца. Деци од две и по до пет и по година боравак ће бити полудневни, у тајању од шест сати, док ће поподне ићи и једна група припремног предшколског програма у трајању од четири сата. Модеран, лепо опремљен простор, биће у складу са свим нормативима, наводи Лидија Симеуновић, директорка Предшколске установе „Слава Ковић“.

Припремна предшколска група у Дубљу до сада је активности имала у јако малом и недовољно условном простору. Због малог простора, ПУ је добијала сагласност од Општине Богатић да деца припремну предшколску наставу похађају у две групе.

Током последње две године ради се и на прилагођавању простора у Бадовинцима. Лидија Симеуновић наводи да је објекат био у лошем стању, а да је пре две године урађено грејање, прошле године је обновљен кров, док је ове године урађена фасада. Тренутно се комплетно реновира санитарни чвор, што би требало да буде завршено до 1. септембра.

-Планира се проширење и доградња овог простора, за шта би наша општина требала да добије средства од Министарства за државну управу и локалну самоуправу. Постоји објективна потреба за проширењем, због тога што у сваком тренутку тамо имамо око стотину деце. Постоје услови и за целодневни боравак, али у овом тренутку то спада у дугорочне циљеве и планове. Локална самоуправа је урадила пројекат за проширење и искрено се бори како би добили средства за реализацију, наводи директорка ПУ у Богатићу.

Нада да ће се проширити простор у Бадовицнима порасла је почетком овог месеца када је министар за државну управу и локалну самоуправу Александар Мартиновић, током посете Богатићу, рекао да ће прва средства која буду опредељена Општини бити усмерена управо за ову намену.

Ради се на још једном пројекту, којим би се адаптирала трпезарија коју је некада користила Основна школа „Мика Митровић“ у Богатићу. Простор припада Општини Богатић, а користио би се за смештај јаслених група. Ради се о објекту који је повезан са школом, али пројекат би обезбедио засебан излазак у двориште за најмлађе.

У Очагама мало деце, у Глоговцу нова група
Прилагођени простори за најмлађе постоје и у свим селима Мачве, сем у Очагама. Постоји могућност да се и у том селу ове године оформи мешовита група која би обухватила децу од две и по до шест и по година.
-Формирање групе зависи од заинтересованости родитеља и броја деца. Последње две године у Очагама није било групе због тога што није било деце. Такође, ове године и Глоговац треба да добије једну групу полудневног боравка. Постоји много родитеља који су заинтересовани за такав облик боравка деце узраста од две и по до пет и по година. Поред деце из Глоговца, ту би могла да долазе и деца из Совљака, Црне Баре и Салаша, наводи Лидија Симеуновић.


-Добили бисмо четири радне собе. Уколико би све ишло по плану, радиће се у две до три фазе. Прва фаза, која би требало да буде готова до краја године, подразумева адаптацију једне просторије, за коју имамо хитне потребе. Постоји једна цела група јасленог узраста на чекању. Због тога се трудимо сада сва средства усмеримо ка реализацији тог пројекта. Наставак би био следеће године, у зависности од финансија, наводи Лидија Симеуновић.
М.М.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa