Инфо

24. август 2023.24. авг 2023.
Медицинар 90/91 (фото: С. С.)

Медицинар 90/91 (фото: С. С.)

СПОРТ: РЕГИОН

Почетак смене „династија“

Загребачка Младост једина неприкосновена и после нестанка државе. ЖРК Раднички, ЖРК Локомотива далеко од старе славе, као и ЖКК Шибеник. Нови тимови преузели примат. Само Медицинар у савезном рангу
У последњем осврту на последњу сезону целовите СФРЈ, након сећања на фудбалске, кошаркашке, рукометне, ватерполо и боксерске сезоне и великане фокус стављамо на одбојку и женски спорт.
Одбојкашке табеле у мушкој и женској конкуренцији нисмо успели да пронађемо, но познато је да је последњи шампион београдски Партизан у мушкој конкуренцији. У финалу плеј офа савладана је Војводина, док је код дама загребачка Младост освојила још један трофеј у низу. Уз национални, Загрепчанке су освојиле и највећи, евопски трофеј победника Купа шампиона. Иако је учешће Хрватске на великим такмичењима, што се мушкараца тиче, више изузетак него правило, Младост је најтрофејнији тим са три финала, два финална турнира КЕШ, а управо у сезони 90-91 њихов дрес носио је и Владимир Вања Грбић (Никола играо за Војводину).

Шабачки колективи
Медицинар је био једини представник шабачког женског спорта у сезони 1990/91. у савезном рангу. Играо је у Другој лиги Север и сезону окончао на петом месту. У лиги су играли екипе из Србије и БиХ. Сарајевска Босна је постала шампион, Пролетер, Углед Темерин, Жељезничар Добој су били испред. Кошаркашице Зорке су у Јединственој српској лиги заузеле осму позицију на крају сезоне. Одбојкаши Зорке су остварили највећи успех у дотадашњој историји пласманом у трећи ранг, Српску лигу Запад из Међурегионалне лиге.


Највећу експанзију доживела је словенчка одбојка последњих година, посебно у репрезентативним категоријама, пре тога СРЈ, односно Србија су биле без конкуренције по питању држава из региона. Најпре је уследио период доминације Војводине код мушкараца, односно Јединства из Ужица код жена, а потом су се радовали Ц. Звезда, Партизан (званични шампион након шест узастопних титула Војводине), али је Војводина по трофејима убедљива. Код жена се одбојка након година када су побеђивали Звезда и Партизан, пре њих Поштар, изместила из великих центара. Тренутно је првак Стара Пазова, а пре ње су то били Лајковац и Уб. Младост је неприкосновена у Хрватској у обе конкуренције. У финишу заједничке државе Србије и Црне Горе, Црногорци су преузели доминацију код мушкараца, конкретно Будванска ривијера и Будућност. Будвани имају примат од осамостаљења са 13 титула (као Ривијера и као Будва), а још су шампиони били Будућност и Бијело Поље.

ЖКК Зорка 90/91 (фото: „Монографија женске кошарке“ М. И.)


Код дама у кошарци Шибеник је био један од југословенских центара. Тамошњи тим је последњи шампион СФРЈ, али након нестанка ове државе, у Хрватској губи примат, најпре од Сплита, док тренутно доминира Медвешчак Загреб. У СРЈ, када је доминирала Будућност, најбољи је био и њихов женски тим, но по трофејима се издваја Хемофарм. Ипак, шампионати се освајају у таласима. Прво су Вршчанке биле несавладиве, потом Партизан предвођен Марином Маљковић, кратко Радивој Кораћ, док сада Ц. Звезда реално нема конкуренцију за највиши пласман.

Нестанак Југославије означио је и крај великих постигнућа рукометашица Радничког. Троструке шампионке Европе су у последњој сезони биле прве, али је Локомотива у плеј офу била боља. Раднички више није осетио сласт титуле, настала је нова династија подгоричке Будућности, најпре у СРЈ и СЦГ, потом и Црној Гори, шампионке Европе. У Србији су у таласима доминирали Књаз Милош, Зајечар, Раднички (КГ), а уз успехе Бекамента и Инђије, тренутно предњачи испред других Јагодина. Велика Локомотива Загреб се није снашла у новим државним оквирима. Освојила је само три титуле, а Подравка Копривница је шампион готово по навици.
Д. Б.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa