Инфо

24. август 2023.24. авг 2023.
Сенажа

Сенажа

Ако говоримо о сенажи као једној од најјефтинијих облика исхране преживара, можемо закључити да код нас није довољно заступљена, али може имати значаја у скоријој будућности у исхрани ситних преживара. Велику предност и значај треба дати луцерки за силирање, односно спремање сенаже, као једину праву могућност обезбеђивања хране на дужи временски период онда када свеже хране нема. Стога, овај поступак има бројне предности, јер се смањују губици, зависност од временских прилика је смањена, већа уштеда складишног простора, а и чување може бити неограничено.

Како и када спремити сенажу од луцерке
Оптимално време када треба косити луцерку је тај када зелена маса садржи 21 – 23% сирових влакана у сило маси, јер је тада садржај протеина и енергије највећи.

Висина која је најпогоднија за кошење је од 5 – 7 цм, а ножеви за кошење морају бити оштри, рез гладак без крзања и гњечења биљака. На овај начин се омогућује бољи раст, опоравак и наставак вегетације покошене биљке, чиме се биљка штити од загађења земљом, а тиме и напада бактеријама. Покошене биљке пре припреме треба оставити да се просуше до 40 – 45 % сило требало да остане на њиви дуже од 24 часа. Дужим задржавањем покошене масе, на њиви се губи шећер услед респирације или се квалитет губи услед масе, а период просушивања зависи од дужине сечења и садржаја влаге, што никако не би кишног времена.

Значај треба дати и дужини сецкања биљака, што треба да износи 30 – 40 мм, а никако мање од 10, а дуже од 40 мм, јер се тако теже припрема, односно гази и сабија сило маса. Зато, ножеви треба да буду добро наоштрени чиме се избегава прегревање услед повећања кисеоника, а то доводи до губитка сило масе и енергије. Такође пре припреме масе, треба проверити механизацију, као би се избегли кварови у смислу цурења уља, што би покварило сенажу.

Поступак силирања масе, односно пуњења, сабијања и покривања, треба да траје што краће, а силоси што ужи чиме се спречава ферментација током коришћења. Масу треба наносити у мањим слојевима до 40 цм, а газити око 2 – 2,7 минута по тони масе, користећи тешке тракторе са једноструким точковима. Притисак у точковима треба да буде већи од 2 бара, а приликом гажења треба спајати трагове гума.
Поштовањем свих параметара при спремању сенаже постиже се квалитетнија и веома укусна сенажа, али уколико се жели убрзавање процеса ферментације, могу се користити инокуланти, с тим што треба водити рачуна на препоруку произвођача за дозирање и начин употребе.

Покривање треба вршити у најкраћем року, а уколико се покрива фолијом, њена дебљина треба да буде 40 – 50 микрона преко чега се ставља мрежа која спречава оштећење, а додатно оптерећује као и постављање врећа са песком. На овај начин се врши заштита и чување сенаже како не би променила квалитет и могла што дуже да траје и да се користи.
Дипл. инг. ГОРДАНА РЕХАК

Најновији број

22. фебруар 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa