Инфо

7. септембар 2023.7. сеп 2023.
Фото: Freepik

Фото: Freepik

У Европи цене свињског меса повећане од 30 до 40 посто

Месаре пред (не)извесношћу могућег поскупљења

Очекује се и пораст цена јунећег меса, будући да ће свињског бити све мање
Афричка куга и талас поскупљења у Европи условљавају и пораст цена свињског меса. На еврпском тржишту оне су више за 30 до 40 посто. Шабачке месаре прате тржишна кретања, али још увек нема значајнијег повећања цена.

Килограм свињског бута без коске кошта од 850 до 950 динара, а свињског врата од 1.100 до 1.250 динара.

Тржиште диктира цене
У месари „Славија“ истичу да прате ситуацију, али да је кључан однос понуда- потражња.
-Сад је потражња таква каква јесте, међутим, због налета епидемије куге, дошло је до десетковања свиња. Неминовно је да ће убудуће бити много мање свиња на тржишту, штавише, биће доведено у питање снабдевање свињским месом. То значи да су произвођачи у „зеленој зони“, где може да се купи месо, врло свесни тога и дизаће максимално цене свиња. Као трговаци, кланичари, неминовно је да морамо то пратити и плаћати те цене које се захтевају. У супротном, ако немамо робу, немамо са чим да радимо и долази у питање рентабилност фирме. То вам је исто као у руднику када долазе рудари, а немате руде. То ништа није чудно, нема ту много паметовања. Ако неке робе нема, она мора да буде скупа, а евидентно је да свињског меса неће бити- истиче власник „Славије“ Раде Тодоровић и додаје да су му последњих двадесетак ноћи, од када је кренула свињска куга да се шири, непроспаване.
Очекује се и пораст цена јунећег меса, будући да ће свињског бити све мање. Тренутно се у месарама јунеће месо с коском продаје за око 800, а без коске за око 1.200 динара.

-Размишљате шта да радите са 150- 170 људи запослених у фирми, као испливати, меса неће бити. Ако меса нема довољно, како ћете остварити личне дохотке, платити порезе, било шта друго. Код нас је дошло до неког минималног поскупљења, да бих само заштитио улаз и излаз робе, то је проста репродукција. Стидљиво је подигнута цена, која уопште није реално стање на терену, а оно је такво да би требало да буде скупље у односу на садашње за 100- 150 динара за нормалан рад, овако је само да „преспемо из шупљег у празно“. Не очекујем да ће поскупети јунеће месо, али ни то не знамо са сигурношћу. Кад не буде довољно свињског меса, које ће бити скупо на тржишту, десиће се да ће бити већа потражња за јунећим месом. Познато је да на нашем тржишту нема много ни јунећег меса. Пољопривредници ће осетити да продаја бикова иде боље, па ће подићи цене, знају они то боље него било који економиста- подвлачи Тодоровић.

Проблем већих ланаца
Дарко Милосављевић из месаре „Аца“ каже да цене јунетине и свињетине нису мењали од почетка године.

-Цена откупа од 280- 290 динара оправдава те цене на локалу, мада чујем да се у окружењу прича да су свиње 300 и 320. Ја нисам плаћао по тој цени, али ако будем почео, мислим да ћу морати да коригујем и своје цене. Од Нове године нисмо радили никакве корекције. Ми узимамо са подручја које није ни угрожено, ни заражено, радимо обраду и клање са тих терена, јер са угроженим и зараженим не може да се тргује. Не знамо каква ће бити набавна цена, али очекујемо поскупљења. Ми нисмо велика фирма, немамо велика клања, већи кланичари имају проблем око набавки и транспорта. У окружењу проналазимо сасвим довољно за потребе малопродаје, нисмо снабдевачи већих ланаца и система. Не очекујем да ћемо у наредних седам до десет дана мењати цене, а за даље ћемо видети. Како се појавила афричка куга, слабо се и продаје свињско месо- напомиње Милосављевић.

Према подацима Републичког завода за статистику, у периоду од 15. до 21. августа, у Шапцу су у продавницама најчешће цене јунећег (розбратног) меса биле око 1.100 динара, а свињског (врат, ребра, котлети) 780 динара.
Д.Д.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa