Инфо

7. септембар 2023.7. сеп 2023.
Петар Гајић,  доктор ликовне  уметности

Петар Гајић, доктор ликовне уметности

Самостална изложба др Петра Гајића у Врбасу

Ток постдрамске апропријације

„На реалним животним догађајима, суочавању са трагедијом која је одредила породични и животни ток, прихватању чињеница и новонасталих околности, симболично сам градио мисао о постдрами, што је део назива овог циклуса“, појаснио је др ликовне уметности Петар Гајић
У галерији Културног центра Врбас, 12. септембра, биће отворена самостална изложба радова на папиру и од папира доктора ликовне уметности Петра Гајића. Поставка под називом „Ток постдрамске апропријације“ обухвата радове настале у последње три године.

-У серији радова на хамер и акварел папиру у први план сам поставио однос према животним питањима, а што се десило након докторских академских студија и докторског уметничког пројекта под називом „Просторне слике са играчкама у огледалу ауторефлесије“ на ФЛУ у Београду. Поетичке и ликовне варијације су присутне у овом циклусу, а примарна мисао се односи на тумачење универзалних и свакодневних питања, што је уследило након тешких животних догађаја. Потреби да се изрази дубоко лични став о појединим кризним питањима са почетка 2020. године претходила је породична драма, средином 2019, што је интензивирало мисао о настајању, стварању, деловању, присвајању, кретању и суочавању са смртним исходом. На реалним животним догађајима, суочавању са трагедијом која је одредила породични и животни ток, прихватању чињеница и новонасталих околности, симболично сам градио мисао о постдрами, што је део назива овог циклуса – истакао је Гајић и додао да је током стварања дела инкорпорирао одређене елементе.

У серији радова на хамер и акварел папиру у први план сам поставио однос према животним питањима, а што се десило након докторских академских студија и докторског уметничког пројекта под називом „Просторне слике са играчкама у огледалу ауторефлесије“ на ФЛУ у Београду


-У ликовну игру укључио сам дечје цртеже најстаријег сина на предшколском узрасту, његове млечне зубе, прамен косе другог сина након првог шишања, документа која су у вези са његовим стасавањем, школовањем, неразумевањем током њиховог одрастања и друго. Употребом и лепљењем природних материјала органског порекла као што је птичје перје (све је пролазно као птица лет), одабраним каменчићима из реке и мора, потом новинским папиром и документима о прошлом времену, откривао сам нова значења и корелацију са догађајима из стварног живота, где сам домишљато пратио поруке прошлости, а што је у вези са блиском особом, његовим рађањем, одрастањем и животним крајем.

Аутор поставке наводи да ова остварења на папиру и од папира представљају рефлексију о једном времену краја друге и почетка треће деценије овог века. Помоћу широке четкице и кинеског туша, уз графитне оловке, тамни, сиви и бели папир у колажној и деколаж варијанти, папирне материјале и картонску галантерију, реслове из фотографске радње уметник је стварао дела промишљајући о протоку времена, изазовима индивидуалног и колективног, односа приватног и јавног, константне промене на личном и породичном плану.

Отварање поставке заказано је за 19 часова.
М. Ж.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa