Инфо

7. септембар 2023.7. сеп 2023.
Фото: Глас Подриња

Фото: Глас Подриња

Caritas Šabac обележио осам година рада Дневног боравка “Света Софија”

Рад са корисницима приоритет

„Желимо да покажемо да особе са менталним сметњама и интелектуалним потешкоћама уз подршку могу да буду активни чланови друштва. Жеља нам је да подижемо квалитет живота наших корисника и да допринесмо развоју читаве заједнице“, рекао је директор Caritas Šabac Мирољуб Николић
Дневни боравак за одрасле са менталним сметњама и интелектуалним потешкоћама. “Света Софија”, обележава 8 година постојања и рада. Основана је 31. августа 2015. као још једна од услуга социјалне зашите коју пружа Caritas Šabac.

„У Дневном боравку у директном раду са корисницима ангажован је мултидисциплинарни тим кога чине стручњаци различитих профила, медицинске сестре, обучене неговатељице и волонтери. Стручни радник је у свакодневној комуникацији са представницима установа здравствене и социјалне заштите и другим институцијама битним за корисника. Циљ рада Дневног боравка је пружање и задовољавање основних животних потреба особа са менталним и интелектуалним потешкоћама, уз поштовање и неговање интересовања корисника и њихових преосталих капацитета“, истичу из Caritasа Šabac.


-“Света Софија” је први Дневни боравак у Србији, овог типа намењен одраслим особама са менталним сметњама и интелектуалним потешкоћама. Свих ових година показали смо да је могуће остварити овакав вид услуге у пракси у нашој земљи. Поносни смо на чињеницу да смо од отварања константно били доступни корисницима, чак и за време пандемије. То дугујемо нашим партнерима и тиму запослених. Након година рада, искуства „Света Софија“ има браћу и сестре у другим градовима наше земље, што нам је посебно драго – рекао је директор Caritas Šabac Мирољуб Николић и додао да је од изузетне важности овакав вид социјалне заштите, за локалну заједницу, али на националном нивоу.

Фото: Глас Подриња


-Република Србија је у процесу деинституционализације који се заснива на развоју услуга, подизању свести у заједници, али и раду са корисницима како би могли самостално да живе. Ово је веома важан сегмент за нас, јер желимо да покажемо да особе са менталним сметњама и интелектуалним потешкоћама уз подршку могу да буду активни чланови друштва. Жеља нам је да подижемо квалитет живота наших корисника и да допринесмо развоју читаве заједнице. У почетку били смо пионири у пружању одређених услуга из домена социјалне заштите, а сада град Шабац има 12 услуга. То је редак пример у Србији и пример добре праксе за све.
М. Ж.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa