Инфо

7. септембар 2023.7. сеп 2023.
Фото: Глас Подриња

Фото: Глас Подриња

Мини олимпијада трећег доба

За здравље, победу и радост

Петнаест екипа из осам локалних самоуправа Округа плус гости из Ваљева. Најбољи на републичкој Олимпијади трећег доба. Активност допринос здрављу, дружење за већи квалитет живота. Лепо је учествовати, најлепше победити
Олимпијске игре су сан сваког спортисте, медаља крунисање сваког труда, али суштина је у олимпијском духу који не сме да познаје године и могућности, он је за све. Након спортиста аматера,професионалаца, рекреативаца, особа са инвалидитетом, најмлађих, своју Олимпијаду, локалног нивоа, добили су и они најстарији, млади у трећем добу.

Age plus за најстарије
- Пензија је крај радног века, али и у пензији они могу много да понуде, пруже и свака активност је бенефит за здравље, а уз спорт и дружење је присутно што је подизање целокупног квалитета живота. Ми смо као Град у пројекту Age + који има за циљ укључивање најстаријих суграђана у доношење одлука. Пре свега говоримо о инфраструктури која треба да буде прилагођена њима, мислим на спортску инфраструктуру, али ће бити укључени и у доношење других одлука које се тичу директно њих. Пристушићемо и изради стратешких докумената. Позната је одлука да сви старији од 65 година имају право бесплатног коришћења градског превоза, те су у могућности да се крећу и на овај начин и буду на местима где желе – истакао је председник Скупштине града Немања Пајић на отварању Мини олимпијаде трећег доба.


На првој Мини олимпијади трећег доба у Шапцу наступило је 75 такмичара из 15 екипа са подручја осам локалних самоуправа које припадају Мачванском управном округу, уз две гостујуће екипе из Ваљева. На више пунктова у дворани “Зорка” најстарији су се надметали у шест дисциплина.

-Пет су одређене на републичком нивоу, а ми смо у Округу укључили још једну дисциплину, а то су плочице, односно набацивање полочица на хоризонталну мету. Правило је да у свакој екипи у свакој дисциплини, осим шаха, мора да буде бар једна дама. Победник ће на Републичке игре у Врњачку Бању.

Фото: Глас Подриња


Први пут организујемо на овом нивоу надметање, јер до сада смо пријављивали једну екипу за републичку смотру, а како је интересовање велико желели смо да направимо квалификације - рекао је Андрија Пантелић, председник Клуба пензионера Полицијске управе Шабац.

Највише екипа је било из Шапца пет, Лознице две, из осталих локалних самоуправа по једна. Борбу су водили у шутирању слободних бацања, извођењу пенала на мали гол, бацању плочица, шаху, пикаду и атлетици, односно брзом ходању, где је организована штафетна трка 4 пута 100 метара.

Фото: Глас Подриња


-Када ме питају колико имама година, кажем још 24 па сто. Нисам се бавио никада озбиљније неким спортом, али сам читав живот у рекреативном такмичењу. Немам ништа против кафане, али моја парола је једноставна: покрет, покрет, покрет - каже Рајко Лазаревић из Крупња, члан једне од 15 екипа учесница јединствене Олимпијаде.

Године јесу само мала препрека, а велика постају само уколико им то дозволите, мада за то нема разлога, сматрају они који су већ стигли и до девете деценије.

Фото: Глас Подриња


-Оваква такмичења показују да су људи здрави, а како воле да учествују, тако се и чувају. Могу у свему да се надмећем, осим у шаху, њега не знам добро да играм, мада сам имао ситуације на претходној Олимпијади да наступим и изборим чак и реми, јер сам имао слабије ривале. Наступао сам у шутирању пенала и пикаду и задовољан сам, док сам на ногама, до тада ћу учествовати - рекао је најстарији учесник Иван Томић.
Д. Б.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa