Инфо

7. септембар 2023.7. сеп 2023.
Број ђака остао готово исти
НОВА ШКОЛСКА ГОДИНА У КОЦЕЉЕВАЧКОЈ ОСНОВНОЈ ШКОЛИ

Број ђака остао готово исти

За око 760 ученика ОШ “Мића Станојловић” у Коцељеви у петак је почела нова школска година. Укупно је формирано 52 одељења, два мање него прошлог септембра. У школске клупе први пут је село 96 ђака првака, што је уобичајен број последњих година.

Највише их је у матичној школи у Коцељеви док, са друге стране, нових ученика ове године нема у Баталагама. Школско звоно се након бројних деценија првог септембра није огласило у Малом Бошњаку. У овом селу четвороразредна школа је остала без ђака и доживела судбину сеоских школа у Дружетићу, Суботици, Баталагама.

Са друге стране, у осморазредним школама у Каменици и Свилеуви бележи се благи пораст броја основаца.

–Матична школа у Коцељеви има највећи број ученика, око 400. Остали похађају четири осморазредне школе у Драгињу, Свилеуви, Каменици и Доњем Црниљеву и седам четвороразредних издвојених одељења у Зуквама, Љутицама, Голочелу, Ћуковинама, Градојевићу, Брдарици и Баталагама. За наше прваке и петаке уприличен је свечани пријем и дочекани су уз осмехе и интонирање државне химне- рекла је директорка ове образовне установе Соња Поповић.



Према њеним речима сви школски објекти на подручју општине су у потпуности спремни за почетак школске године а већина их је реновирана и реконструисана у претходном периоду. У осморазредним школама су замењени котлови за грејање, а ове године се то чини у Свилеуви, где је у сарадњи са локалном самоуправом обезбеђен котао на пелет. Осим тога, и потребан огрев је већ прибављен и ускладиштен, тако да у овој установи верују да за њих нема зиме.

Поповић је најавила и реконстукцију школе у Баталагама, једину на подручју коцељевачке општине у којој дуго није било никаквих улагања.

– Лепа вест је што реновирамо комплетно школу у Баталагама. То је четвороразредна школа. Ми смо за децу, до окончања радова, обезбедили адекватан простор са одличним условима и готово на истој локацији, у објекту преко пута школе. Што се тиче осталих школа, и у току прошле године је било доста радова. Ове године су, такође, актуелни и радови на реконстукцији равног крова на згради основне школе у Драгињу, где смо имали проблема у претходном периоду због прокишњавања. Ево, и то ћемо санирати. Врло смо задовољни припремљеношћу свих објеката и школских дворишта- истиче директорка.

Већих проблема нема ни када је реч о стручно заступљеној настави. Оно што је дефицитарно у овој школи, као и у већини других образовних установа у нашој земљи јесу наставници математике, физике. Недостају и стручни предавачи дела страних језика и технике и технологије.

ЗАБРАЊЕНА УПОТРЕБА МОБИЛНИХ ТЕЛЕФОНА
Као и у свим школама у Србији, и у коцељевачкој је настава у прве две недеље организована у складу са смерницама надлежног министарства. Оно што је у међувремену донето у ОШ “Мића Станојловић” јесте интерни акт којим се регулише употреба мобилних телефона, тако да су они забрањени у школским објектима и двориштима. Ова мера наишла је на одобравање великог броја родитеља.

–Крајем прошле школске године извршено је анкетирање родитеља, а резултати су показали да је 80 одсто њих позитивно реаговало на предлог увођења мере. У свакој школи је обезбеђен телефон и на тај начин родитељи и ђаци су, уколико је то неопходно, у могућности да остваре комуникацију. Сви су о томе обавештени, упознати са бројем телефона и примена овог акта је већ почела- каже директорка Поповић и напомиње да је ово битан корак у обезбеђивању безбедности у школи, посебно што се на овај начин готово у потпуности искључује ризик од дигиталног насиља у току трајања наставе у школама.
Судећи по реакцијама већине ђака могло би се закључити да им ова мера није тешко пала, те да им мобилни телефони у школи не недостају превише.



ВАННАСТАВНЕ АКТИВНОСТИ СУ ВАЖАН СЕГМЕНТ ОБРАЗОВАЊА, ВАСПИТАЊА И ОДРАСТАЊА
У ОШ “Мића Станојловић” се труде да ученицима понуде разноврсне ваннаставне садржаје, укључе их у бројне спортске активности и промовишу здраве стилове живота.
Прошле године је отворено издвојено одељење музичке школе и велики број ђака похађа први и други разред.

Покренута је одбојкашка секција у сарадњи са локалном самоуправом и ОК “Тамнава” Коцељева. Оформљена је и фолклорна секција у сарадњи са ФГ “Тамнавски опанчићи”, која окупља заиста велики број основаца.

Остварена је и сарадња школе са шах клубом “Отварање Коцељева” па је ђацима омогућено да похађају шаховску секцију.

–То је све покренуто прошле године, а оно што смо сада у прилици да урадимо у сарадњи са Институтом за женски спорт, на иницијативу Марине Маљковић a у оквиру пројекта Министарства просвете, то је бесплатна школа кошарке за девојчице у којој би часове водио један од наставника физичког васпитања- открива Поповић додајући да су све ове активности важан сегмент у правилном одрастању ученика и васпитној улози коју школа као друга дечја кућа мора да има.
Весна Бошковић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa