Инфо

7. септембар 2023.7. сеп 2023.
Фото: Глас Подриња

Фото: Глас Подриња

ДОБРОВОЉНО ВАТРОГАСНО ДРУШТВО ПРЊАВОР

Волонтерски за безбеднији Прњавор

Месна заједница Прњавор друга је на подручју Шапца која добија своје Добровољно ватрогасно друштво. За сада је 14 мештана изразило жељу да се стави на располагање за добробит целог села, али и околних места. Обука им тек следи, а од ЈКП „Стари град“ су добили камион цистерну који треба да се ремонтује. Прњавор је од Шапца удаљен 30 километара, од Богатића више од 20. Професионалној ватрогасно-спасилачкој јединици је, уз сав труд и залагање, некада потребно и више од пола сата да стигну до даљих места, а до тада штета може бити несагледива.

Прво ДВД на подручју Шапца, Грушић, досадашњим радом показало је колико је велики значај оваквих организација у селима, поготову оним удаљенијим од града. Када дође до пожара први ће притећи у помоћ својим комшијама.

Идеја за формирање ДВД-а Прњавор рођена је пре тачно годину дана. Иницијатива је покренута управо из Грушића, од председника њиховог ДВД-а Бранислава Лазаревића.

-Бане ми је предложио да окупим десетак момака и да оснујемо ДВД у Грушићу. Причао сам у међувремену и Зорана Здравковића из Градског већа и успео сам да окупим 12 људи. Први састанак смо имали у новембру. Није било баш лако пронаћи људе за нешто што се ради волонтерски. Ипак, успели смо и сада нас је 14. Чекамо да кренемо на обуку, да добијемо униформе и опрему, а већ интензивно радимо на оспособљавању камиона. Помаже нам наша Месна заједница, као и Град Шабац и Одељење за ванредне ситуације града Шапца, каже Синиша Лукић.

Наводи да су мештани у почетку били скептични, али када су видели да су добили возило тако је почело да расте и поверење да ће ова прича бити успешна.



Месна заједница је ту да помогне, а до сада су их већ ангажовали на ограђивању зараженог подручја због афричке куге свиња, али и на спашавању штенаца које је неодговорни власник бацио у дубоку јаму намењену за затрпавање еутаназираних свиња. Синиша и председник ДВД-а Пеђа Веселиновић одмах по позиву су сишли у јаму дубоку неколико метара и извукли двоје преживелих штенаца, док је за троје већ било касно. Фотографије пожртвованих волонтера брзо су се прошириле друштвеним мрежама, а ово ДВД је и пре званичног формирања побрало симпатије грађана.

-Месна заједница ће ДВД-у помоћи све што буде било у нашој моћи и надлежности. Веома је значајно да имамо своје ватрогасце који ће притећи у помоћ када се нешто у Прњавору, али и околним местима деси. До сада смо чекали помоћ из Шапца и Богатића који су доста удаљени. Надамо се да ће имати што мање посла, али ћемо се свакако осећати сигурније уз њих, каже Милош Јекић, заменик председника Савета МЗ Прњавор.

Одељење за ванредне ситуације града Шапца, али и Град Шабац увек ће подржати и помоћи овакве организације. Такође, подстичу и друге месне заједнице да формирају своја добровољна ватрогасна друштва.

-Добровољна ватрогасна друштва нису важна само због пожара. Већ смо на примеру Грушића видели да се ангажују и у случају поплава и олуја. Клима се мења. Можемо очекивати снег у октобру, као и поплаве у децембру. Војске нема довољно да помогне грађанима. Постојање и ангажовање ДВД-ова биће од све већег значаја. Свака месна заједница која има жељу и довољно добровољаца може нам се јавити, а ми ћемо пружити сву подрушку око формирања друштва, каже Зоран Здравковић, члан Градског већа Шапца.
М.М.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa