Инфо

12. октобар 2023.12. окт 2023.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

У Медицинској школи „Др Андра Јовановић“

Трибина „Ментално здравље је универзално људско право“

У свечаној сали Медицинске школе „Др Андра Јовановић“, у организацији Тима за здравствено васпитање, Завода за јавно здравље Шабац, Caritasa Шабац и Опште болнице „Др Лаза К. Лазаревић“, у уторак је одржана трибина „Ментално здравље је универзално људско право“.

Прим. др Љиљана Станимировић, начелница Службе за психијатрију Опште болнице и председница Српског лекарског друштва, рекла је да из године у годину ова тема постаје све актуелнија и да је важно да се пацијенти јаве на време.

Дестигматизација проблема
-Реченица с којом почињем јесте дефиниција Светске здравствене организације о здрављу- то је једно потпуно благостање човека, физичко, психичко и социјално, не само одсуство оронулости и болести. Управо ментално здравље нам је у великој кризи, све више је случајева болничког или амбулантног лечења, много пацијената имамо. Говорили смо пуно пута о дестигматизацији тог проблема који се може десити код човека где трпи и на крају заврши са тешком клиничком сликом. Надам се да ћемо изнаћи неке модуле да из овога колико- толико изађемо, али мислим да је много битна превенција на коју се јако мало даје и некако смо затајили у том правцу- подвукла је прим. др Станимировић.

Фото: "Глас Подриња"


Директор Caritasa Шабац Мирољуб Николић навео је да осим промоције, која је заиста важна и разговора о значају менталног здравља, треба указати да особе са менталним сметњама нису опасне по друштво, те да уз праву подршку могу да буду ресурс друштва. Caritas је конкретним активностима- дневни боравци, становање уз подршку, предузеће за професионалну рехабилитацију и запошљавање особа са инвалидитетом, показао да особе са менталним сметњама могу да буду укључене у друштво и имају квалитетан живот.

Развијање свести о важности менталног здравља
-С друге стране, показујемо да смо као друштво заиста солидарни и да имамо снаге да све своје чланове, поготово оне најугроженије, заштитимо на прави начин. Мени је јако драго да поново са професорима и ученицима из школе причамо, не само данас, него током читаве године, колико је ментално здравље важно за све нас. Ми говоримо, не само са здравственог, тј. медицинског аспекта, него и са аспекта заштите људских права, социјалне интеграције особа са менталним сметњама кроз услуге социјалне заштите, могућности за додатну едукацију, запошљавање, тако да као друштво сви заједно направимо мрежу, да будемо подршка особа са менталним сметњама, да они могу да се обрате и имају подршку на прави начин- истакао је Николић.

Фото: "Глас Подриња"


Директорка Медицинске школе „Др Андра Јовановић“ Биљана Ђукнић рекла је да су одлучили да на Светски дан менталног здравља ову врло важну тему приближе ученицима четвртог разреда.

-Сматрамо да је у данашње време врло битно да код њих развијемо свест о важности менталног здравља и да здравствено- васпитно делујемо у том правцу- нагласила је Ђукнићева.
Д.Д.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa