Инфо

12. октобар 2023.12. окт 2023.
С. Ђурић у дуелу (фото: прив. фб профил)

С. Ђурић у дуелу (фото: прив. фб профил)

СПОРТ: ЕВРОПСКА ТАКМИЧЕЊА

Ива и Шабац у групној фази

Ватерполо клуб “Шабац Еликсир” је други спортски представник нашег града у колективним спортовима који наступа у групној фази неког европског такмичења, а први који је то успео у овом веку. Када говоримо о групној фази, не подразумевамо квалификације кроз групна надметања, већ званичну фазу европских такмичења.

Групна фаза од краја века
Групне фазе у међународним европским такмичењима постоје од последње деценије прошлог века. Пре тога су сва такмичења организована искључиво по куп систему. Најпре је групну фазу увела УЕФА кроз Лигу шампиона 1993, а потом и остали спортови.


Пре овдашњег ватерполо клуба, то је успело још само шабачким кошаркашима, некада славној Ива Зорка Фарми која се у сезони 1996/97. надметала у Купу Радивоја Кораћа, онда међународном такмичењу које је носило имена нашег прослављеног кошаркаша.

Ива је у квалификацијама елиминисала Партизани из Тиране, а потом је у групној фази играла у групи Г заједно са грчким Перистеријем, немачким Гесеном и финским Намика Лахтијем. Два пута су Шапчани савлади Финце, два пута су поражени од Грка и једна победа против Немаца била је довољна за шеснаестину финала. У нокаут фази су елиминисани од пољске Мазовзанке. Победа у Шапцу од четири поена није била довољно, јер је у Пољској домаћин славио са 15 поена разлике. Пољаци су у наставку стигли до полуфинала, као и Перистери. Куп је освојио Арис.

Трофеј ФИБА Куп Радивој Кораћ


Шабац су у колективним спортовима на европском нивоу представљали: РК Металопластика, ЖРК Медицинар, ВК Шабац и КК Ива. Металопластика је свакако без премца са две европске титуле, два финала и два полуфинала и укупно 16 европских сезона. Играли су кроз историју у свим европским такмичењима. Ватерполисти су два пута наступали у квалификацијама за Лигу шампиона и четири пута су део Евро купа. Медицинар је у три наврата играо квалификације за Куп ЕХФ, док је Ива имала један европски наступ.
Д. Б.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa