Инфо

12. октобар 2023.12. окт 2023.
Након радова на санацији и рекултивацији, еколошки  проблем “Дударе” биће саниран, Фото: Кабинет градоначелника

Након радова на санацији и рекултивацији, еколошки проблем “Дударе” биће саниран, Фото: Кабинет градоначелника

Министарка заштите животне средине обишла радове на санацији и рекултивацији Дударе

На Старом граду у Шапцу ускоро нова зелена оаза

„Дудара“ је трећа несанитарна депонија у Мачванском округу која ће бити санирана уз подршку Министарства заштите животне средине, а претходне године саниране су и депонија у Богатићу, као и јаловиште у Зајачи
Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић посетила је Шабац где је са градоначелником др Александром Пајићем обишла радове на санацији и рекултивацији несанитарне депоније „Дудара“, а на тој локацији ће, по реализацији пројекта, бити зелена оаза и простор за рекреацију грађана.

-Драго ми је што сам у прилици да се лично уверим да се радови одвијају предвиђеном динамиком. Депонија ,,Дудара” представљала је еколошку бомбу овог краја, због чега је затворена 2014. године и од тада се на овом месту не одлаже отпад. Међутим, није урађена санација и тај велики посао ми сада завршавамо. Колико је то важан пројекат, најбоље говори чињеница да се депонија налази непосредно уз десну обалу реке Саве, на 500 метара од центра града, а прве стамбене зграде удаљене су само 100 метара -рекла је министарка.

Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић и градоначелник Шапца др Александар Пајић, Фото: Кабинет градоначелника


Она је истакла да је „Дудара“ трећа несанитарна депонија у Мачванском округу која ће бити санирана уз подршку Министарства заштите животне средине, а претходне године саниране су и депонија у Богатићу, као и јаловиште у Зајачи.

Вујовић је захвалила градском руководству што су кандидовали добар пројекат санације несанитарне депоније, али и што имају иницијативу за друге зелене пројекте који су важни за грађане.

У зелене пројекте у Шапцу током три године уложено је више од два милиона евра. Поред
капиталног пројекта санације ,,Дударе” у Шапцу и околини уклонили смо 11 дивљих сметлишта


-У зелене пројекте у Шапцу током три године уложено је више од два милиона евра. Поред капиталног пројекта санације ,,Дударе” у Шапцу и околини уклонили смо 11 дивљих сметлишта, реализовали смо пројекте пошумљавања, а мењали смо и котлове у пет школа, како би обезбедили бољи квалитет ваздуха. Показали смо да смо добар тим са локалном самоуправом и наставићемо да радимо заједно на унапређењу животне средине за добробит грађана - рекла је она.

Депонија ,,Дудара” представљала је еколошку бомбу овог краја, због чега је затворена 2014. године, Фото: Кабинет градоначелника


Градоначелник Шапца др Александар Пајић истакао је да је ово највећи пројекат у Граду Шапцу који финансира Министарство.

-Поносан сам што ћемо у сарадњи са својом државом решити вишедеценијски, еколошки проблем Шапчана и од некадашње депоније направити зелену оазу у којој ће уживати наши суграђани. На 20 хектара направићемо најлепше место у граду за бављење спортом и рекреацијом, уживајући у потпуно здравој животној средини. На овом простору, уз обалу реке Саве, урадићемо неколико игралишта за децу, атлетску стазу, посадити доста дрвећа, поставити справе за вежбање, клупе и други мобилијар неопходан за пријатан боравак у природи. Сви ови зелени пројекти, које реализујемо у сарадњи са државом, јасно показују да је заштита животне средине приоритет Владе Републике Србије- истакао је градоначелник Пајић.

Најновији број

9. мај 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa