Инфо

12. октобар 2023.12. окт 2023.
Фото: Pixabay

Фото: Pixabay

Прелазак из мале средине у градску арену

Oчекивања бруцоша и стварност дипломираних

Бруцоши имају мноштво очекивања, а колико се заправо она и испуне и
претварају у стварност сазнају тек кад дипломирају
Прелазак из малог места у велику градску средину неретко доноси значајне промене, али и изазове у животу студената. Бруцоши имају мноштво очекивања, а колико се заправо она и испуне и претварају у стварност сазнају тек кад дипломирају.

Промена околине и људи
Анђела Јеротић је уписала Факултет Политичких наука у Београду и делује опуштено поводом новог поглавља у свом животу. Каже да јој селидба у већи град не представља претерано велики проблем.

-Прија ми промена околине и људи, генерално сам тип особе која воли да стиче нова познанства- истиче како не сматра селидбу и ново окружење као неку врсту потешкоће на тој животној прекретници.

Анђела Јеротић, Фото: Приватна архива


Када су у питању очекивања, радује се новим искуствима и стицању знања, посебно кроз праксу која се одржава у невладиним организацијама.

-Промена средине је итекако значајна за младе јер нам то омогућава да се првенствено осамосталимо и снађемо у разним ситуацијама које нас могу задесити било где.

Дакле, непознато није увек разлог за страх и бригу, напротив.

Промена средине је итекако значајна за младе јер нам то омогућава да се првенствено осамосталимо
и снађемо


Оптимизам и убеђење да промене доприносе напретку су нешто што удружено дају снагу младим бруцошима да се боре и живе своје снове. „Ову промену схватам као изазов који треба пребродити ради опстанка“ закључује Анђела.

Са друге стране, Анђела Стевановић која је завршила Факултет техничких наука, пример је да су њена очекивања с почетка студија, на самом крају и испуњена. Пуна ентузијазма сели се у Нови Сад који јој је био познат захваљујући старијим сестрама.

-Јако сам се радовала селидби јер сам се заситила малог места, свега што се овде дешава, све је било добро познато. Требало ми је да одем у већи град, у непознато, да истражујем.

На факултету се одмах прилагодила и све коцкице су се склапале без проблема јер је волела да учи, а нови људи са којима се удружила су били слични њој па су се међусобно подржавали.

Анђела Стевановић, Фото: Приватна архива


-Много сам волела факс, од раније ми је био познат начин функционисања и од првог дана сам се уклопила у целу ту причу.

Када је дипломирала увидела је да може да се похвали искуством школовања без већих потешкоћа. Истиче како је био леп осећај на почетку, тако и на крају и да може поново би се вратила тамо.

Јако сам се радовала селидби јер сам се заситила малог места, свега што се овде дешава, све је било добро познато


-И сада ми недостаје Нови Сад. Велики град је идеалан јер нуди много више могућности од било ког малог места, све нам је на дохват руке и није ми био проблем да упловим у ново и другачије.

Док једна гледа на промене као изазове које треба пребродити ради осамостаљивања и раста, друга ужива у напретку који прелазак у већи град пружа. Ове две перспективе нам говоре колико су млади способни да се адаптирају и разоружају неизвесност која их тишти на почетку студија.
Теодора Миленковић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa