Инфо

7. децембар 2023.7. дец 2023.
Фото: Глас Подриња

Фото: Глас Подриња

НАРОДНИ УНИВЕРЗИТЕТ У ШАПЦУ ПРОСЛАВИО СТОТИ РОЂЕНДАН

Повратак у сећање града

Народни универзитет у Шапцу прославио је стоти рођендан. Том приликом, представљена је монографија „100 година Народног универзитета Шабац“, чији је аутор проф. др Бранислав Р. Танасић.

- Народни универзитет први основан је 1. децембра 1923. године, а други пут, из мени непознатих разлога, у саставу Шабачке народне књижнице и читаонице 1928. године. У годишњим извештајима ШНКЧ, пронашли смо много података и илустрација за монографију. Наша идеја је била управо та - да осветлимо предратни део, који је био скрајнут из јавности. Иако је оригинални Народни универзитет постојао (са минималним активностима) 1958. основан је Раднички универзитет. О том периоду готово да нема трагова да би, четири године касније, дошло до спајања чиме је извршена званична егзекуција Народног универзитета до 2003. када је вратио своје оригинално име, истиче проф. Танасић.

Протеклих пет година, Народни универзитет је, по Закону о јавно признатом организатору, поново афирмисао активности за стручно оспособљавање и различите занате.

- Кроз нашу фирму прошло је преко педесет хиљада полазника. Мислим да смо први регионални јавно признати организатор активности за образовање одраслих. Код нас може да се добије сертификат за бравара-заваривача, монтера суве градње, неговатељицу, пекара, као и за енглески језик. У процесу смо добијања решења и за друга занимања. Предуслов је завршена основна школа и најмање шест месеци праксе за одабрано занимање, наводи диреткор Народног унивезитета Дејан Марковић.

Проф. Танасић подсетио је присутне да је Народни универзитет основао Љубомир Павловић, чије име није остало у сећању града.

- Према годишњем извештају Шабачке књижнице и читаонице, један део фонда био је одвојен за његово попрсје, међутим, избио је рат, новац је нестао и то више никада нико није поменуо, додаје Танасић.
М.Ф.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa