Фото: Pixabay
Плодоред
Често сугеришимо, да треба да се у производни биљака уводи плодоред. Шта је то у ствари.Плодоред је једна мера, односно систем гајења биљака којом се постиже пре свега већи и стабилнији принос, избегавање болести и штеточина, ефикасније сузбијање корова, сетва на време следећег усева, различита обрада земљишта.
Плодореду ствари садржи три мере: плодосмену, пољосмену и одмор земљишта. Плодосмена – је временска измена усева у току године.Значи после жетве једног сеје се други усев.nПољосмена – је просторна смена усева по пољима.Односно, гајење једног усева увек на другом пољу и другој површини земљишта.Одмор земљишта – је уствари тзв.црни угар, парлог.
Деловање плодореда је комплексно и утиче на промет органске материје, водно-ваздушни режим земљишта, на приступачност и садржај органске материје, структуру, појаву биљних болести и штеточина, закоровљеност. Гајењем биљака у монокултури, тј на истом земљишту, може доћи до нагомилавања микроорганизама од којих су неки патогени, односно до појаве тзв.патогене болести, као што је фузариоза, кукурузни пламенац, житне пијавице, кукурузна и репина пипа.Не увођењем плодореда, односно у уским плодоредима у којима доминирају неки усеви, долази до развоја корова који су прилагођени том усеву и који су отпорни на одређене хербициде.Зато је битан плодоред јер смањује присутност корова а самим тим и употребу пестицида у производном ланцу.
Добро организован плодоред смањује једнострано коришћење хранљивих материја из земљишта, појаву болести и штеточина, што пружа могућност производње здраве хране.
При планирању плодореда јављају се грешке које треба уклонити или бар свести на миниму:
-Не усклађеност сетвене структуре за земљишним и климатским условима;
-Велика заступљеност усева који троше доста воде у току вегетације(кукуруз, шећерна репа, сунцокрет, соја);
-Недовољна заступљеност добрих предусева за окопавине(једногодишње легуминозе, крмне смеше, стрна жита);
-Недовољна заступљеност усева који поправљају структуру земљишта;
-Одсуство вишегодишњих легуминоза (луцерка, црвена детелина);
-Недовољна заступљеност усева који повећавају садржај хумуса у земљишту;
-Гајење усева који имају заједничке болести (сунцокрет, соја, уљана репица).
-Често враћање осетљивих усева на исто поље (сунцокрет, ш.репа).
По производном карактеру плодореди могу бити: њивски, крмни и посебни.
Код њивског плодореда главне су три скупине усева: стрна жита, окопавине и легуминозе.Најповољнији однос између ове три скупине усева по питању очувања плодности земљишта и компатибилности је по 1/3 стрних жита,окопавина и легуминоза.Значи повести рачуна и настојати да се што више поштује плодоред у гајењу усева.
Плодореду ствари садржи три мере: плодосмену, пољосмену и одмор земљишта. Плодосмена – је временска измена усева у току године.Значи после жетве једног сеје се други усев.nПољосмена – је просторна смена усева по пољима.Односно, гајење једног усева увек на другом пољу и другој површини земљишта.Одмор земљишта – је уствари тзв.црни угар, парлог.
Деловање плодореда је комплексно и утиче на промет органске материје, водно-ваздушни режим земљишта, на приступачност и садржај органске материје, структуру, појаву биљних болести и штеточина, закоровљеност. Гајењем биљака у монокултури, тј на истом земљишту, може доћи до нагомилавања микроорганизама од којих су неки патогени, односно до појаве тзв.патогене болести, као што је фузариоза, кукурузни пламенац, житне пијавице, кукурузна и репина пипа.Не увођењем плодореда, односно у уским плодоредима у којима доминирају неки усеви, долази до развоја корова који су прилагођени том усеву и који су отпорни на одређене хербициде.Зато је битан плодоред јер смањује присутност корова а самим тим и употребу пестицида у производном ланцу.
Добро организован плодоред смањује једнострано коришћење хранљивих материја из земљишта, појаву болести и штеточина, што пружа могућност производње здраве хране.
При планирању плодореда јављају се грешке које треба уклонити или бар свести на миниму:
-Не усклађеност сетвене структуре за земљишним и климатским условима;
-Велика заступљеност усева који троше доста воде у току вегетације(кукуруз, шећерна репа, сунцокрет, соја);
-Недовољна заступљеност добрих предусева за окопавине(једногодишње легуминозе, крмне смеше, стрна жита);
-Недовољна заступљеност усева који поправљају структуру земљишта;
-Одсуство вишегодишњих легуминоза (луцерка, црвена детелина);
-Недовољна заступљеност усева који повећавају садржај хумуса у земљишту;
-Гајење усева који имају заједничке болести (сунцокрет, соја, уљана репица).
-Често враћање осетљивих усева на исто поље (сунцокрет, ш.репа).
По производном карактеру плодореди могу бити: њивски, крмни и посебни.
Код њивског плодореда главне су три скупине усева: стрна жита, окопавине и легуминозе.Најповољнији однос између ове три скупине усева по питању очувања плодности земљишта и компатибилности је по 1/3 стрних жита,окопавина и легуминоза.Значи повести рачуна и настојати да се што више поштује плодоред у гајењу усева.
ПССС Шабац Дипл.Инж. Светлана Златарић
Најновији број
5. децембар 2024.