Инфо

14. децембар 2023.14. дец 2023.
Фото: Глас Подриња

Фото: Глас Подриња

Међународно путничко пристаниште у Шапцу

Повезивање Србије речним саобраћајем

Након Београда, Сремске Митровице отворено и међународно путничко пристаниште у Шапцу. Инвестиција вредна 60 милиона динара. Значајно за речни саобраћај, повезивање градова, развој туризма и економије
Шабац је добио међународно путничко пристаниште на реци Сави, на месту где су се крајем XIX века искрцавали пароброди. Како је истакао министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић од наредне године Шабац ће речним путем бити повезан са Сремском Митровицом, те да је ова инвестиција значајна за град, али и Србију.

-Желимо да повежемо што више наших градова са брзим саобраћајницaма, али не само са њима, већ и речним путевима. Веома мало користимо потенцијале својих рекла и обала, што намеравамо да исправимо у наредном периоду. Последњих годину активно радимо на коришћњу наших река, њихових могућности како бисмо поспешили економију, саобраћај и туризам. Међународно путничко пристаниште у Шапцу је треће.174 на Сави, после Београда и Сремске Митровице. Током ове године, до овог тренутка имали смо 174.000 путника туриста који су преко река дошли у Србију. Верујем да није далеко дан када ћемо годишње имати 400.000 и 500.000 туриста годишње. Део њих остајаће у Шапцу. То омогћава да боље упознају нашу земљу, и наравно оставе део новца – рекао је министар Весић.

Запловимо Србијом
Председник Привременог органа града Шапца др Александар Пајић наводи да се изградњом пристаништа Шабац нашао се на мапи „Заплови Србијом“.

-Шабац је коначно изашао на реку и улази у А класу наутике Србије и већ се налази на мапи ,,Заплови Србијом”. Међународно путничко пристаниште служиће за пристајање путничких бродова у домаћем и међународном саобраћају. Организовањем туристичких тура и успостављањем речних линија и повезивањем Шапца са Сремском Митровицом и Београдом унапредићемо развој туризма, угоститељства привреде и других делатности. Влада је у потпуности финансирала овај пројекат. За нас је велика част, што је Шабац поред ауто-пута Рума-Шабац у овој години добио и пристаниште. Шабац има шта да понуди својим гостима. Заједно са својом државом наставићемо да радимо на промовисању туристичких потенцијала и да развијамо град Шабац – навео је председник привременог органа Града Шапца др Александар Пајић.

Фото: Глас Подриња


Улагање у речни саобраћај
Директор Агенције за управљање лукама Вук Перовић навео је да је међународно путничко пристаниште у Шапцу десето отворено у нашој земљи и додао да је Србија по броју путничких пристаништа друга у југоисточној Европи.

-Поносан на то што су пристаниште пројектовале и изградиле српске фирме. Пројекат је финансиран је из сопствених средстава, што доказује да наша земља ни за чим не заостаје од Европске уније, а у неким стварима смо чак и бољи. Србија има изузетне наутичке потенцијале, две међународне реке и више од 1.000 километара међународних путева. Влада Србије, препознајући значај те врсте туризма и саобраћаја, уложила је око 4,5 милона евра у крузинг. Заједно са марином у Голупцу и Великом Градишту, висина инвестиција износи око 10 милиона евра– додао је Перовић и напоменуо да Шабац представља значајну тачку на пројекту “Заплови Србијом”.

-Овај објекат за град значи долазак страних туриста крузерима, а за грађане могућност да се развија линијски саобраћај између Сремске Митровице и Шапца- закључио директор Агенције за управљање лукама.

У пристаниште на Сави које су градиле домаће фирме, уз помоћ министарства и Агенције за управљање лукама, уложено је 60 милиона динара.
М.Ж.Б.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa