Инфо

14. децембар 2023.14. дец 2023.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

Волонтери највећа снага Црвеног крста

Време и енергија за опште добро

Рад Црвеног крста ослоњен на многе волонтере. У бази око 800 волонтера, стални захтеви за прикључењем. Деловање које у себи носи срж хуманости
Волонтери су ослонац Црвеног крста, они су неко ко улаже време, енергију, жељу за опште добро и то је једина, нематеријална, а за њих највреднија накнада коју имају. Међу волонтерима нема хијерархије и не постоји мањи и већи допринос, сваки је важан и сваки је део без кога се не може.

-Највећи мотив за прикључење Црвеном крсту био је мој деда, добровољни давалац крви. Нисам у могућности да наставим с том традицијом, али сам одлучила да помогнем на овај начин. Волонтерски рад даје додатну енергију и видим себе и у будућности у оваквом раду - појаснила је личне разлоге за волонтеризам Валентина Палежевић, волонтерка ЦК из Прова.

У свету је регистровано више од 17 милиона волонтера. Шабачки Црвени крст има базу од 800 волонтера, од којих су 280 активни, док су остали спремни да помогну када околности то захтевају. У време поплава 2014. 24 часа је било доступно више од 1.000 волонтера.

- Не постоје довољно велике речи захвалности свима који у свом благостању мисле на оне који га немају. Овај труд је вредан великог поштовања и част нам је што сарађујемо са оваквим људима - истакао је др Мирослав Поповић, председник ЦК Шабац.

Фото: "Глас Подриња"


Сви они који желе да постану волонтери, врата Црвеног крста су широм отворена и добродошли су у сваком тренутку. Највећи део волонтера то остаје докле год је у могућности што говори колико то звање доноси и лично испуњење.

-Осим акција за прикупљања јединица крви, организујемо бројна предавања у школама, пружамо помоћ и едукацију у борби против трговине људима, активни смо и у област тражења несталих, поделићемо пакете најугроженијим породицама. Врата су заинтересованим отворена сваког радног дана од 07 до 15 часова – наглашава секретар ЦК Шабац Славко Радовановић.

Традиционална признања на Светски дан волонтера спремљена су за 11 особа. Претходне године су захвалнице углавном припале младим волонтерима, а ове су симболична признања намењена старијим волонтерима. Осам добитника је примило захвалнице на свечаности у просторијама Црвеног крста, троје је било спречено и своје захвалнице ће добити накнадно.
Д. Б.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa