Инфо

11. јануар 2024.11. јан 2024.
Фото: Pixabay

Фото: Pixabay

Реч стручњака

Микроорганизми у земљишту

Пестициди као производи природне делатности човека за заштиту биљака од корова и штеточина, доспевају у земљиште на различите начине, чиме представљају потенцијалне загађиваче животне средине, због чега су озбиљна опасност по здравље људи, животиња и живи свет уопште. Пошто је земљиште главни „сакупљач“ пестицида, њихов главни биолошки абсорбент и неутрализатор, који у земљиште долази на различите начине и у различитим количинама, њихова вишегодишња примена може да доведе до повећања концентрације токсичних производа, деградације који могу изазвати нежељене ефекте на активност земљишних микроорганизама. Производи њихове деградације из земљишта доспевају у воду, ваздух, биљке и животиње које човек користи у исхрани
Микроорганизми припадају групи живих организама широко распрострањених у природи. Њихова посебна улога се огледа у сталном присуству у земљиштима, воденим басенима, ваздуху, човечијем телу, телу животиња и биљака и у многим хранљивим производима, што истиче њихову посебну улогу у природи. Земљиште има велики број значајних функција у заштити околине и биљној производњи за људску и животињску исхрану, што зависи од квалитета и квантитета органске материје есенцијалног фактора за земљишне микроорганизме, њихов диверзитет, исхрану биља, водни капацитет, стабилност агрегата и контролу ерозије. Разлагањем органске материје – хумификација, добија се хумус као посебна синтетичка творевина, вишеструког значаја за раст гајених биљака.

Говорећи о микроорганизмима, никако не смемо заобићи њихов значај у стварању АНТИБИОТИКА, као специфичног облика производа животне активности организама са високом физиолошком активношћу у односу на одређене групе микроорганизама (вирусе, бактерије, гљиве, алге, протозое), који селективно заустављају раст и потпуно спречавају њихов развој. Антибиотике одликују два основна својства: прво, да делују у врло ниским концентрацијама, друго, поседују изражено селективно својство на одређене микроорганизме. Антибиотици који се примењују у заштити биља морају имати високу активност, селективно дејство и способност да продру у биљке и да нису фитотоксични. Они не само да спречавају болест, него су способни да врше неутрализацију ензима и токсина изазивача болести и на тај начин повећавају отпорност биљака на болести стимулишући њихов раст и доприносећи повећању приноса.

Многи антибиотици су нашли широку примену и у заштити биља од фитопатогених микроорганизама; у борби са штетним инсектима и глодарима и као биолошке алтернативе хемијским пестицидима-биопестициди и минералним ђубривима. Значајна је и њихова улога у пречишћавању отпадних вода, издвајање метала из руда, разградњи ксенобиотика, нафте и њених производа.

Фото: Pixabay


Утицај пестицида на микроорганизме земљишта
Пестициди као производи природне делатности човека за заштиту биљака од корова и штеточина, доспевају у земљиште на различите начине, чиме представљају потенцијалне загађиваче животне средине, због чега су озбиљна опасност по здравље људи, животиња и живи свет уопште. Пошто је земљиште главни „сакупљач“ пестицида, њихов главни биолошки абсорбент и неутрализатор, који у земљиште долази на различите начине и у различитим количинама, њихова вишегодишња примена може да доведе до повећања концентрације токсичних производа, деградације који могу изазвати нежељене ефекте на активност земљишних микроорганизама.

Производи њихове деградације из земљишта доспевају у воду, ваздух, биљке и животиње које човек користи у исхрани. Пошто токсичност коју пестициди могу изазвати, представља врло сложено и компликовано изучавање због низа сложених процеса и појава које изазивају, с тога последице пестицида не треба посматрати само на основу њиховог директног угрожавања здравља људи, већ и преко измене постојећих биоценоза, нарушавања основних функција и биолошких законитости екосистема, па и биосфере.
Дипл. инж. ГОРДАНА РЕХАК

Најновији број

16. мај 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa