Инфо

18. јануар 2024.18. јан 2024.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

Маринко Рудаков преминуо после пада

Ћерка тужила одговорне у Дому здравља Богатић

Тврди да Хитна помоћ није изашла на терен по позиву
Ћерка Маринка Рудакова (1955) из Глушаца, Радица Рудаков, који је преминуо 10. јануара, поднела је кривичну пријаву за неуказивање лекарске помоћи, као и фалсификовање службене исправе, против одговорног лица директорке Дома здравља Богатић и осталих запослених који су били дужни да поступају. Како тврди, њен отац је пао и повредио главу, а Хитна помоћ ни након неколико позива није изашла на терен и он је убрзо и преминуо.

-Тати је позлило 10. јануара, сат иза поноћи, након што је устао са кревета и том приликом је пао и расекао главу. Сестра Зорица је позвала Хитну помоћ, објаснила им његове тегобе и да не може сама да га подигне, а они су рекли да не излазе на терен после 19 сати и да га неко довезе. Звала је таксисте у Богатићу, али будући да је напољу температура била у великом минусу, нико није могао да вози. Затим је поново позвала Хитну помоћ и рекла да је сама са њим и да нема како да га довезе, а они су рекли да сачека јутро и да га води код лекара опште праксе и спустили слушалицу. Звала је поново, молила их је, рекла да му је лоше, није вредело. Тата је умро око три сата, сестра је звала да их о томе обавести, они су рекли да ће послати мртвозорника око седам сати ујутру. Међутим, нико није дошао. У 17 сати сам отишла у Дом здравља Богатић по потврду о смрти, где је у извештају писало да је наводно умро од високог притиска и тромбозе, од чега се заправо лечио и што му пише у историји болести. По ком основу сам добила умрлицу, кад нико није изашао на терен, није ми јасно- објашњава Радица.

Како је рекао пуномоћник оштећене Милан Чичулић, поднели су кривичну пријаву Основном јавном тужилаштву у Шапцу против одговорних лица и свих осталих који су поступали у вези са случајем у Дому здравља Богатић.

-Поднели смо кривичну пријаву за кривично дело неуказивање лекарске помоћи, члан 253 став 3, а у вези са ставом 1 Кривичног законика и кривично дело фалсификовање службене исправе, члан 357, став 1 КЗ-а. Очекујемо даље поступање тужилаштва и да ће се све испитати, да ће случај добити свој епилог- рекао је Чичулић.

Пуномоћница оштећене Милица Васић наводи да постоји могућност за подизање нових тужби.

-Битно је да напоменемо да се у последњих неколико дана на друштвеним мрежама оглашавају поједини људи који раде у Хитној служби у Богатићу, вређају и омаловажавају ћерке преминулог. Ови путем желимо да им поручимо да се зауставе, иначе ће сви добити приватне кривичне тужбе. Такође, навели су податак да су излазили на терен да утврде узрок смрти. Они, не да нису тада излазили, него нису излазили на терен да укажу помоћ, а камоли да установе смрт. Сада је на тужилаштву да спроведе истрагу и да правда буде задовољена, да се ово ником више не догоди- закључује Васићева.

Директорка Дома здравља Богатић др Мирјана Давидовић није желела да коментарише случај.
-Не желим у овој ситуацији да коментаришем случај. Надлежни органи раде свој посао и у овој фази не бих могла да дајем било какве информације. Можемо разговарати кад се све оконча- навела је директорка Дома здравља Богатић.
Д.Д.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa