18. januar 2024.18. jan 2024.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

Marinko Rudakov preminuo posle pada

Ćerka tužila odgovorne u Domu zdravlja Bogatić

Tvrdi da Hitna pomoć nije izašla na teren po pozivu
Ćerka Marinka Rudakova (1955) iz Glušaca, Radica Rudakov, koji je preminuo 10. januara, podnela je krivičnu prijavu za neukazivanje lekarske pomoći, kao i falsifikovanje službene isprave, protiv odgovornog lica direktorke Doma zdravlja Bogatić i ostalih zaposlenih koji su bili dužni da postupaju. Kako tvrdi, njen otac je pao i povredio glavu, a Hitna pomoć ni nakon nekoliko poziva nije izašla na teren i on je ubrzo i preminuo.

-Tati je pozlilo 10. januara, sat iza ponoći, nakon što je ustao sa kreveta i tom prilikom je pao i rasekao glavu. Sestra Zorica je pozvala Hitnu pomoć, objasnila im njegove tegobe i da ne može sama da ga podigne, a oni su rekli da ne izlaze na teren posle 19 sati i da ga neko doveze. Zvala je taksiste u Bogatiću, ali budući da je napolju temperatura bila u velikom minusu, niko nije mogao da vozi. Zatim je ponovo pozvala Hitnu pomoć i rekla da je sama sa njim i da nema kako da ga doveze, a oni su rekli da sačeka jutro i da ga vodi kod lekara opšte prakse i spustili slušalicu. Zvala je ponovo, molila ih je, rekla da mu je loše, nije vredelo. Tata je umro oko tri sata, sestra je zvala da ih o tome obavesti, oni su rekli da će poslati mrtvozornika oko sedam sati ujutru. Međutim, niko nije došao. U 17 sati sam otišla u Dom zdravlja Bogatić po potvrdu o smrti, gde je u izveštaju pisalo da je navodno umro od visokog pritiska i tromboze, od čega se zapravo lečio i što mu piše u istoriji bolesti. Po kom osnovu sam dobila umrlicu, kad niko nije izašao na teren, nije mi jasno- objašnjava Radica.

Kako je rekao punomoćnik oštećene Milan Čičulić, podneli su krivičnu prijavu Osnovnom javnom tužilaštvu u Šapcu protiv odgovornih lica i svih ostalih koji su postupali u vezi sa slučajem u Domu zdravlja Bogatić.

-Podneli smo krivičnu prijavu za krivično delo neukazivanje lekarske pomoći, član 253 stav 3, a u vezi sa stavom 1 Krivičnog zakonika i krivično delo falsifikovanje službene isprave, član 357, stav 1 KZ-a. Očekujemo dalje postupanje tužilaštva i da će se sve ispitati, da će slučaj dobiti svoj epilog- rekao je Čičulić.

Punomoćnica oštećene Milica Vasić navodi da postoji mogućnost za podizanje novih tužbi.

-Bitno je da napomenemo da se u poslednjih nekoliko dana na društvenim mrežama oglašavaju pojedini ljudi koji rade u Hitnoj službi u Bogatiću, vređaju i omalovažavaju ćerke preminulog. Ovi putem želimo da im poručimo da se zaustave, inače će svi dobiti privatne krivične tužbe. Takođe, naveli su podatak da su izlazili na teren da utvrde uzrok smrti. Oni, ne da nisu tada izlazili, nego nisu izlazili na teren da ukažu pomoć, a kamoli da ustanove smrt. Sada je na tužilaštvu da sprovede istragu i da pravda bude zadovoljena, da se ovo nikom više ne dogodi- zaključuje Vasićeva.

Direktorka Doma zdravlja Bogatić dr Mirjana Davidović nije želela da komentariše slučaj.
-Ne želim u ovoj situaciji da komentarišem slučaj. Nadležni organi rade svoj posao i u ovoj fazi ne bih mogla da dajem bilo kakve informacije. Možemo razgovarati kad se sve okonča- navela je direktorka Doma zdravlja Bogatić.
D.D.

Najnoviji broj

16. maj 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa