Инфо

25. јануар 2024.25. јан 2024.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

Одржана конститутивна седница Скупштине града Шапца

Формирана власт у Шапцу, др Александар Пајић поново градоначелник

Владајућу коалицију чине СНС, Западна Србија, СПС и Европска зелена партија
Конститутивној седници Скупштине града Шапца одржаној у петак присуствовао је 51 од 69 одборника.

За градоначелника Шапца изабран је досадашњи вршилац те функције др Александар Пајић, а Милан Мачван је именован за његовог заменика. За председника Скупштине, са 47 гласова за и четири против, изгласан је једини предложени кандидат, председник Покрета Западна Србија Немања Пајић, који је на тој позицији био и у прошлом сазиву. За његовог заменика изабран је Блажа Кнежевић, за секретара Скупштине изгласана је Ивана Мићовић, док је њен заменик Никола Теодоровић.

Немања Пајић, Александар Пајић и Милан Мачван, Фото: "Глас Подриња"


Пајић: Одговорност и обавеза
На почетку заседања, које је до именовања председника Скупштине водио најстарији одборник Сретен Радовановић, верификовани су мандати одборника. Подсетимо, Александар Вучић- Шабац не сме да стане у новом сазиву има 35, Шабац против насиља - Небојша Зеленовић 18, Немања Пајић- Западна Србија- Увек Шабац 8, а четири листе: Удружени побеђујемо- Мирослав Алексић- Здравко Понош- Милош Парандиловић- Татјана Марковић Топаловић, Др Милош Јовановић- Нада за Шабац- Српска коалиција Нада- Национално демократска алтернатива- Нова демократска странка, Ивица Дачић- Премијер Србије и Др Дејан Павловић- Европска зелена партија по два одборничка мандата.

-Велико ми је задовољство што сам по други пут добио поверење грађана Шапца да и у наредне четири године будем градоначелник Шапца. Самим тим то је и велика обавеза. Велики посао нас чека у наредне четири године, пошто су планови за развој града према граду будућности заиста велики. Битно је да су грађани Шапца на изборима 17. децембра дали двотрећинско поверење власти од 2020. до 2024. Поред СНС, која поново има апсолутну већину у Скупштини, ту су наши партнери- Западна Србија и Европска зелена партија, а нови постизборни коалициони партнер је Социјалистичка партија Србије. То значи да ћемо у Скупштини имати 47 од 69 одборника, више од двотрећинске већине. Поверење које су нам указали говори да све што смо урадили претходне три године јесте било добро за грађане. Посебно ми је драго што сам други пут био први на листи „Александар Вучић- Шабац не сме да стане“- рекао је Пајић.

Како је навео Мачван, именовање на ту функцију је велика част и одговорност.
-Мислим да је испред нас период од четири године где треба јако много да радимо да унапредимо сам град Шабац са околином. Драго ми је да су грађани препознали оно што је урађено у претходне три године и да смо поново добили њихово поверење и изабрани да будемо власт у Шапцу- подвукао је Мачван.

Немања Пајић: Очекујемо конструктивну расправу
Председник Скупштине је оценио да је седница протекла у најбољем реду.
-Драго ми је да је у овом тону протекла конститутивна седница и да је присуствовао 51 одборник. Није добро што 18 одборника са листе „Шабац против насиља- Небојша Зеленовић“ нису узели учешће у конститутивној седници, али очекујем да ће се у неком будућем периоду појавити у скупштинским клупама, пре свега зато што овде јесте место где треба да се негује дијалог, сучеле мишљења и мислим да је то био и позив градоначелника који се први пут као нови градоначелник обратио са говорнице. Очекујемо конструктивну расправу у парламенту и да о темама које су битне за грађане Шапца изнесемо мишљење и донесемо најбоље одлуке за грађане града Шапца- нагласио је Пајић.

С тим се сагласио и изабрани градоначелник и изразио наду да ће део опозиције „променити одлуку у интересу грађана“. Додао је да је „Градска изборна комисија потврдила да на изборима није било никаквих нерегуларности“.

Татјана Марковић Топаловић, Фото: "Глас Подриња"


Одборница Удружени побеђујемо- Мирослав Алексић- Здравко Понош- Милош Парандиловић- Татјана Марковић Топаловић поднела је усмени приговор да седница није заказана по Пословнику и Статуту.

Удружени побеђујемо и ДСС: Ово је прилика да се чује наш глас
-Није дозвољено да председник Привременог органа заказује седницу, по члановима на које се позвала Скупштина то је требало да уради председник Скупштине из претходног сазива или најстарији одборник из новог сазива. Јасно је да су избори покрадени у целој земљи, па и у нашем граду. Ипак, наши гласачи су практично јединствени да ми делујемо кроз Скупштину, не признајући легитимитет, што јесте негде противречно, али користимо једини канал који је остао опозицији да се чује- рекла је Татјана Марковић Топаловић.

Бранко Живановић, Фото: "Глас Подриња"


После осам година Демократска странка Србије је поново у локалном парламенту у склопу коалиције. Представљају је одборници др Александар Павловић и Бранко Живановић.

-ДСС, у међувремену нови ДСС, иста странка, иста политика, поново је у шабачком парламенту. Сматрамо да су наши гласачи гласали за нас да заступамо њихове интересе и то ћемо и чинити у наредне четири године, указиваћемо на све неправилности и назаконито понашање власти. Јасно је да је „права седница“ већ одржана пре овога, ово је била само форма која је морала да се испуни, сва лица и кандидати су по унапред припремљеном плану- нагласио је одборник Бранко Живановић.

Конференција “Шабац против насиља”, Фото: "Глас Подриња"


Представници листе „Шабац против насиља- Небојша Зеленовић“ одлучили су да не учествују у раду шабачког парламента, због, како су саопштили на конференцији за новинаре, „незапамћене изборне крађе којој су сви сведочили“. Представници ове коалиције истакли су, да „све док траје поступак пред Уставним судом, док се воде полемике у Европском парламенту, верују да је беспредметно да било ко из шабачке и српске опозиције даје легитимитет једној оваквој изборној крађи“.

За чланове Градског већа града Шапца изабрани су: Зоран Милетић, Наташа Радовановић, Бранко Џиновић, Јелена Милошевић, Јелена Павловић, Миле Исаковић, Стеван Матић, Мина Мијаиловић, Марко Исаковић и Зоран Здравковић.
Д.Д.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa