Инфо

25. јануар 2024.25. јан 2024.
В. Воркапић (фото: EHF/Kolektiff – РСС)

В. Воркапић (фото: EHF/Kolektiff – РСС)

РУКОМЕТ: НОВИ НЕУСПЕХ РЕПРЕЗЕНТАЦИЈЕ

Србија поново без Игара

Пропуштена прилика против Исланда и Црне Горе. Прилика се указала и у другим групама. Наступ на само два олимпијска турнира од последњих девет. Успеси шабачких тренера у том подухвату
Неуспеси рукометаша Србије међу сениорима нису више изузетак. Још једном се нису поклопила очекивања/надања и реалност. Нисмо досегли ни други круг, а камоли квалификације за Олимпијске игре.

Прилика је пропуштена посебно уколико се зна да су непланирану елиминацију доживели такмаци по том циљу: С. Македонија, Пољска, Чешка, Румунија, Црна Гора. Да је Србија победила само Црногорце на списку елиминисаних нашао би се и Исланд, а остала би борба са Холандијом, Португалом и Аустријом. Били би у групи са Аустријом и имали директан дуел, док би Холандија и Португал имали стартну нулу као и Србија у другој фази.

Вујовић селектор СЦГ (фото: Пеђа Милосављевић/Хот спорт)


У случају да Египат освоји Првенство Африке, Словенија би имала место у квалификацијама, а онда би две од поменуте четири репрезентације играле турнире за Париз, али све је то остало неостварено. Србија пропушта и Париз, као што су од 1988. пропуштене: Барселона (искључење), Атланта, Атина, Пекинг, Рио, Токио.

Гавашелишвили
Актуелни састав Металопластике Еликсир на Европском првенству представљао је Мириам Гавашелишвили, репрезнтативац Грузије. Дебитант на великим такмичењима остварио је једну победу, савладана је Босна, док је поражен убедљиво од Шведске и релативно убедљиво од Холандије. Мириам је имао велику минутажу, постигао је два гола, оба против Шведске, а у евиденцији је и пет асистенција као најјачи сегмент његовог наступа.

Од некадашњих играча шабачког клуба, Воркапић стрелац седам, Вејин три гола у Србији. Међу статистику додајемо и осам голова Ђорђића, рођеног Шапчанина, односно чак 30 одбрана у три меча Николе Портнера, сина нажалост покојног Златка Портнера, на голу Швајцарске. Швајцарци су поражени од Немачке и С. Македоније, но сензацију су направили ремијем против Француске.


Два Веселина
Једина два олимпијска изузетка овдашњег рукомета у протеклих 36 година су дело два шабачка Веселина. Вујовић је, уз асистенцију Вуковића, водио СР Југославију до четвртог места у Сиднеју 2000. године. Побеђени су у групи: Египат, Ј. Кореја, Куба, у четвртфиналу рутински моћна Француска, имали смо предност у значајном делу полуфинала против Русије, а у борби за бронзу боља је била Шпанија. У саставу били садашњи тренер Металопластике Владан Матић, као и некадашњи и каснији играчи плавих: Голић, Јовановић, Милосављевић.

Дванаест година касније Вуковић је довео Србију до сребра на Европском првенству и Игара у Лондону. У групној фази су испуштене победе против Шпаније, реми против Данске, савладана је Кореја, надиграни смо од Хрватске и у мечу одлуке преокретом је победу однела Мађарска. Завршили смо као девети.

Вуковић селектор у Лондону (фото: Jeff Gross, Getty Images Sport)


Атина у џепу
Близу ОИ били смо још само 2004. Југославија завршила осма на Светском првенству 2003, а седма позиција би гарантовала Атину 2004. Интересантно да су нас Игара коштали неуспеи такође против Мађарске (меч за пласман од петог од осмог места) где смо изгубили у продужецима и Исланда, пораз у мечу за седмо место. Пре тога смо имали и напад за полуфинале у дуелу против Немачке, међутим остало је нерешено 31:31. Једна победа је Југу делила и од Атланте ‘96. Да смо савладали Шпанце у полуфиналу Европског првебства били би у Џорџији месец дана касније.
Д. Б.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa