25. januar 2024.25. jan 2024.
V. Vorkapić (foto: EHF/Kolektiff – RSS)

V. Vorkapić (foto: EHF/Kolektiff – RSS)

RUKOMET: NOVI NEUSPEH REPREZENTACIJE

Srbija ponovo bez Igara

Propuštena prilika protiv Islanda i Crne Gore. Prilika se ukazala i u drugim grupama. Nastup na samo dva olimpijska turnira od poslednjih devet. Uspesi šabačkih trenera u tom poduhvatu
Neuspesi rukometaša Srbije među seniorima nisu više izuzetak. Još jednom se nisu poklopila očekivanja/nadanja i realnost. Nismo dosegli ni drugi krug, a kamoli kvalifikacije za Olimpijske igre.

Prilika je propuštena posebno ukoliko se zna da su neplaniranu eliminaciju doživeli takmaci po tom cilju: S. Makedonija, Poljska, Češka, Rumunija, Crna Gora. Da je Srbija pobedila samo Crnogorce na spisku eliminisanih našao bi se i Island, a ostala bi borba sa Holandijom, Portugalom i Austrijom. Bili bi u grupi sa Austrijom i imali direktan duel, dok bi Holandija i Portugal imali startnu nulu kao i Srbija u drugoj fazi.

Vujović selektor SCG (foto: Peđa Milosavljević/Hot sport)


U slučaju da Egipat osvoji Prvenstvo Afrike, Slovenija bi imala mesto u kvalifikacijama, a onda bi dve od pomenute četiri reprezentacije igrale turnire za Pariz, ali sve je to ostalo neostvareno. Srbija propušta i Pariz, kao što su od 1988. propuštene: Barselona (isključenje), Atlanta, Atina, Peking, Rio, Tokio.

Gavašelišvili
Aktuelni sastav Metaloplastike Eliksir na Evropskom prvenstvu predstavljao je Miriam Gavašelišvili, reprezntativac Gruzije. Debitant na velikim takmičenjima ostvario je jednu pobedu, savladana je Bosna, dok je poražen ubedljivo od Švedske i relativno ubedljivo od Holandije. Miriam je imao veliku minutažu, postigao je dva gola, oba protiv Švedske, a u evidenciji je i pet asistencija kao najjači segment njegovog nastupa.

Od nekadašnjih igrača šabačkog kluba, Vorkapić strelac sedam, Vejin tri gola u Srbiji. Među statistiku dodajemo i osam golova Đorđića, rođenog Šapčanina, odnosno čak 30 odbrana u tri meča Nikole Portnera, sina nažalost pokojnog Zlatka Portnera, na golu Švajcarske. Švajcarci su poraženi od Nemačke i S. Makedonije, no senzaciju su napravili remijem protiv Francuske.


Dva Veselina
Jedina dva olimpijska izuzetka ovdašnjeg rukometa u proteklih 36 godina su delo dva šabačka Veselina. Vujović je, uz asistenciju Vukovića, vodio SR Jugoslaviju do četvrtog mesta u Sidneju 2000. godine. Pobeđeni su u grupi: Egipat, J. Koreja, Kuba, u četvrtfinalu rutinski moćna Francuska, imali smo prednost u značajnom delu polufinala protiv Rusije, a u borbi za bronzu bolja je bila Španija. U sastavu bili sadašnji trener Metaloplastike Vladan Matić, kao i nekadašnji i kasniji igrači plavih: Golić, Jovanović, Milosavljević.

Dvanaest godina kasnije Vuković je doveo Srbiju do srebra na Evropskom prvenstvu i Igara u Londonu. U grupnoj fazi su ispuštene pobede protiv Španije, remi protiv Danske, savladana je Koreja, nadigrani smo od Hrvatske i u meču odluke preokretom je pobedu odnela Mađarska. Završili smo kao deveti.

Vuković selektor u Londonu (foto: Jeff Gross, Getty Images Sport)


Atina u džepu
Blizu OI bili smo još samo 2004. Jugoslavija završila osma na Svetskom prvenstvu 2003, a sedma pozicija bi garantovala Atinu 2004. Interesantno da su nas Igara koštali neuspei takođe protiv Mađarske (meč za plasman od petog od osmog mesta) gde smo izgubili u produžecima i Islanda, poraz u meču za sedmo mesto. Pre toga smo imali i napad za polufinale u duelu protiv Nemačke, međutim ostalo je nerešeno 31:31. Jedna pobeda je Jugu delila i od Atlante ‘96. Da smo savladali Špance u polufinalu Evropskog prvebstva bili bi u Džordžiji mesec dana kasnije.
D. B.

Najnoviji broj

16. maj 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa