Инфо

25. јануар 2024.25. јан 2024.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

Састанак Сталне радне групе за безбедност новинара

Претње су црвена линија

Претње новинарима нису изузетак, већ практично правило и свакодневица са којом поједини новинари живе и раде. Таргетирани су и најближи чланови породице. Састанак пут до успостављања поверења
Током 2023. ВЈТ формирано 75 предмета у вези са догађајима на штету новинара. У истом периоду решена су 23 предмета, девет судском одлуком (све осуђујуће), 14 предмета одлуком тужилаштва (шест одбацивањем кривичне пријаве и осам белешком да нема места покретању кривичног поступка).

Преосталих 52 предмета су још увек активни, пет пред судом. Највише претњи угрожавања сигурности (64 случаја) док се са претњама појављују и увреде, лаке телесне повреде, злостављање и мучење, прогањање као и кривично дело принуда, представљено је на састанку Сталне радне групе за безбедност новинара организоване у Шапцу.

Фото: "Глас Подриња"


На скупу где су присуствовали представници медија, медијских удружења, Основних јавних тужилаштава, Виших јавних тужилаштава из Шапца, Ваљева, Лознице, Мионице, као и представници Полицијских управа. Размењена су искуства из конкретних случајева претњи новинарима с нашег подручја, а идеја састанка који су организовали Асоцијација независних електорнских медија (АНЕМ) у оквиру пројекта “Систем превенције насиља и заштите новинара”. Подршку пројекту пружа Европска комисија и медијско одељење Мисије ОЕБС у Србији.

Случајеви претњи
Од маја један од аутора емисије Добар, лош, зао Ненад Кулачин поднео је осам кривичних пријава због претњи које је добио. У две је донета пресуда годину дана затвора и три године забране приласка угроженом, док за преосталих шест нема информацију о току поступка.

-Претње морају да буду црвена линија, а то је наша свакодневица. Претње које добијам, а само сам један од оних који их трпе, далеко од најугроженијих. Верујте, оне нису за јавно представљање, али су надлежним органима достављене. Претње се односе на чланове најближе породице. Добијамо их на друштвениим мрежама не само са скривених профила, неретко су то особе које константно прете колегама. Замислите најогавнији садржај и то је свакодневица. Угроженост је, наглашавам, знатно већа у мањим срединама, него у Београду и колеге су мање заштићене- истакао је Кулачин.

Владимир Митрић из Лознице 18 година има полицијску заштиту након напада који је доживео 2005. године.

-Мени су нанете тешке телесне повреде, а особа одговорна за то је напредовала и стигла до пензије. Претње још увек трају. Знам да су након свега постојали озбиљни отпори да се мени додели полицијска заштита, они који прете су још ту, у близини мојој. Опасност је константна и не признајем поделу новинара по било којој основи, јер говоримо о угрожености живота.

У фебруару је заказано ново рочиште због случаја претећих плаката на којима су крајем 2021. таргетиране три особе, међу којима и једна малолетна особа у том тренутку.

- Потернице за које сви знају, пример је где су, по мени, заказале све институције. Имамо једног осумњиченог у том случају. Догодило се у децембру 2021, не знамо налогодавца, извршиоца, штампарију. Суђење заказано у септембру где смо се појавили да би се испоставило да позив није достављен јер осумњичен није на адреси, седам месеци није утврђено да се оптужени налази у затвору у Ваљеву што се утврди једним кликом. Уз овај случај поднела сам и три пријаве против фб страница на које нисам добила било какав одговор - рекла је Исидора Ковачевић уредница Подринских која једна од особа које су се налазиле на поменутом плакату.

Дуг пут од пријаве до оптужнице
Конкретније податке о статусу пријава, односно оптужних предлога из поменутих случајева за поднетих Тужилаштву за високотехонолошки криминал (ВТК) укључењем линком представио је тужилац Александар Момчиловић. Како је навео закон јасно прави разлику између увреда и претњи, што је разлог због чега су поједине тужбе одбачене, јер претња јасно подразумева опасност по живот и здравље оних на које се претње односе или чланова њихових породица.

Фото: "Глас Подриња"


Када се предмет проследи другом тужилаштву, у овом случају Тужилаштву за високотехнолошки криминал надлежности ОЈТ престају предочила је вршилац функције Главног јавног тужиоца ОЈТ у Шапцу Јелена Алексић. Поступање при угрожености осетљивих група налаже хитно поступање.

-Свесни смо да увек свакој оштећеној страни процесуирање делује споро, међутим пре предмета пред судом неопходно је да предузмемо низ процесних радњи. По питању потерница предмет смо формирали за мање од 24 часа од извршења дела. Неопходна је индиција да је извршено кривично дело, за кривичну пријаву су потребни основи сумње, за доказне радње тужилаштво мора да има основану сумњу, а да би неко био оптужен неопходна је оправдана сумња. Оптужни предлог Тужилаштва у конкретном случају је од 25. октобра 2022. године. Када започне поступак Тужилаштво је странка у поступку и на неки начин заступамо оштећене.Темпо суђења одређује суд - нагласила је вршилац функције Главног јавног тужиоца ОЈТ у Шапцу Јелена Алексић.
Д. Б.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa