Инфо

1. фебруар 2024.1. феб 2024.
Фото: ЈКП "Стари град"

Фото: ЈКП "Стари град"

ЈКП „СТАРИ ГРАД“ ОБЕЗБЕДИЛО ПЕТ КУЋИЦА ЗА НАПУШТЕНЕ ПСЕ

Склониште у хладним данима

Две кућице су постављене на Старом граду, једна у парку код Соколског дома, једна у Великом парку и једна у подножју Летњиковачког брда. Ово је први пут да град Шабац овакав начин помаже напуштеним псима
ЈКП „Стари град“ обезбедило је, из својих средстава, пет кућица за напуштене псе у граду. Кућице су намењене псима који су већ у граду, стерилисани су, вакцинисани и чиповани и о њима брину волонтери, а ни у ком случају да несавесни власници остављају крај њих своје псе који су им досадили.

Две кућице су постављене на Старом граду, једна у парку код Соколског дома, једна у Великом парку и једна у подножју Летњиковачког брда. Ово је први пут да град Шабац овакав начин помаже напуштеним псима.

Фото: ЈКП "Стари град"


-Кућице су од термоизолационог материјала, односно лети хладе, а зими греју. Фиксиране су и апелујем на суграђане да не покушавају да их отуђе или униште. Пси се нису на улици нашли својом вољом, него небригом власника и сматрамо да је хумано да им олакшамо зимске дане. Поставили смо и простирке од сламе, а радници Зоохигијене ће их одржавати у наредном периоду. Кућице су постављене у близини локација где доста власника паса шета своје псе, тако да се надамо да ће и они обратити пажњу на њих. Такође саветујем све добронамерне грађане, да не остављају резерве хране поред кућица, да се не би стварале мини депоније. Наравно, ако виде псе ту могу их нахранити, дати им воде, каже Милош Јекић, управник градског Прихватилишта за псе.

План је да се до следеће зимске сезоне набави још кућица које би биле постављене на још различитих локација.

-Ово је симболичан начин да град најави почетак решавања проблема напуштених паса. Пет кућица није значајан на број паса који се налази на улици, али ће бити добар заклон за један део њих. Волонтери већ воде рачуна о тим псима. Наравно, ово не треба схватити као подршку избацивању паса на улицу, него супротно од тога. Кроз стерилизације и едукације у наредном периоду крећемо у борбу за одговорно власништво. Позивамо грађане да се информишу редовно, да искористе прилику коју ће пружити град и стерилишу псе, каже Весна Теодоровићи из Удружења за заштиту паса „Право на живот“.

-Ово је почетак хуманог решавања проблема напуштених паса у граду Шапцу. Буџетом ће бити издвојена одређена сума новца за стерилизацију, а уједно и чиповање и вакцинисање, власничких паса, каже Јекић.

Ово је симболичан начин да град најави почетак решавања проблема напуштених паса. Пет кућица није значајан на број паса који се налази на улици, али ће бити добар заклон за један део њих. Волонтери већ воде рачуна о тим псима. Наравно, ово не треба схватити као подршку избацивању паса на улицу, него супротно од тога. Кроз стерилизације и едукације у наредном периоду крећемо у борбу за одговорно
власништво

Капацитети градског Прихватилишта су одавно попуњени и у њему се тренутно налази око 170 паса. Несавесни власници свакодневно остављају како штенце, тако и одрасле псе на улици, тако да је стерилизација једини начин трајног решења проблема. Бесплатне стерилизације у Шапцу треба да почну од марта. „Глас Подриња“ ће и даље пратити све што ради ЈКП „Стари град“ и Прихватилиште у Шапцу тако да ће наши читаоци на време бити информисани о начину на који се могу пријавити за овај програм.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa