Инфо

14. фебруар 2024.14. феб 2024.
Фото: Глас Подриња

Фото: Глас Подриња

ДРУГА СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ГРАДА ШАПЦА

Највећи буџет у историји

Поред капиталних инвестиција, одвајамо огромна средства за образовање. Само за предшколско образовање настављамо тренд пада издвајања за трошкове боравка деце у вртићу. Родитељи ће и ове године 10 одсто мање средстава давати за боравак детета у
вртићу у односу на претходну годину
Највећи буџет у историји града Шапца, у износу од 6.794.565.180 динара усвојен је на другој седници Скупштине града Шапца. На дневном реду је било укупно 16 тачака. Одборници листе “Шабац против насиља“ нису присуствовали ни овој седници.

Како је рекао градоначелник др Александар Пајић, усвојени буџет је и капитални и развојни. Навео је да су њим обухваћени сви становници Шапца и да су значајна средстава издвојена и за образовање, пољопривреду, социјалну заштиту, спорт, културу.

Фото: Глас Подриња


-Поносни смо због тога и 28, 35 одсто буџета биће утрошено за капиталне инвестиције. Европски буџети који имају око 30 посто су баш такви капитални и развојни. Нисмо заборавили све групе становништва и трудимо се да политика града у последње три године буде политика и у наредне четири године. Поред капиталних инвестиција, одвајамо огромна средства за образовање. Само за предшколско образовање настављамо тренд пада издвајања за трошкове боравка деце у вртићу. Родитељи ће и ове године 10 одсто мање средстава давати за боравак детета у вртићу у односу на претходну годину. Издвајамо око 870 милиона динара на годишњем нивоу за предшколско образовање. Ту су и основне и средње школе. Трудимо се да квалитет образовних установа буде на највишем нивоу, јер образовање је приоритет овог града. За пољопривреду је издвојено 120 милиона и с тим новцем можемо да спроведемо све мере Одељења пољопривреде и пројекте који су приоритет. Ту је и социјална заштита, спорт, култура, све што је битно за функционисање читавог града, навео је Пајић.

Највећи буџет у историји града Шапца, у износу од 6.794.565.180 динара усвојен је на другој седници Скупштине града Шапца


Председник Скупштине Немања Пајић оценио је да је седница била динамична. Најавио је скоро поновно заседање како би се на време донели програми пословања јавних предузећа.

Фото: Глас Подриња


-Улазимо у рад који сви очекују од скупштине, доношење важних одлука у корист грађана Шапца. Све установе наслоњене на буџет су ово прижељкивале. На радост свих усвојен је највећи буџет у историји града, што значи да има новца за реализовање свих замишљених пројеката у овој години. Због избора, доноси се буџет онда кад нисмо навикли, па ћемо морати убрзано да радимо. Очекујем нове седнице Скупштине како бисмо усвојили планове пословања јавних предузећа и све остало како би се нормално функционисало. Актуелна политичка ситуација се прелила на локални парламент, имали смо удаљавање од тема, што је и прилика да грађани виде како их одборници заступају, истакао је председник Скупштине града.

Одборничка група Удружени побеђујемо и Нови ДСС гласала је против буџета. Сматрају да је он нерационалан и да би требало да буде боље распоређен.

-Добили смо 138 страна са фонтом четири и пет, врло ситан материјал, што нам није дало могућност да радимо, јако тешко смо могли да обрадимо те информације. Друго, сматрамо да је буџет нерационалан и да нам није довољно разјашњен. Можда је добра ствар што ће уџбеници ученицима првог разреда бити поново додељени, али мислим да је омаловажавајуће за све остале разреде основне школе који по закону имају право на бесплатно школовање да и они не добију те уџбенике, поготово што од петог до осмог они могу да се наслеђују, само од првог до четвртог они се попуњавају. Нисмо добили образложење за изузетно висок буџет Туристичке организације Шапца који је око 83 и по милиона, насупрот малом издвајању за шест културних институција. Тај диспаритет између два буџета није разјашњен, а пре свега нам требају улагања у културу, културне обрасце и културни наратив. Занимљиво је да је школа из које ја долазим (Медицинска) поново добила новац за реконструкцију сале, а не поседује кабинет физике, док остале школе нису толико заступљене. Буџет би требало да буде другачије распоређен и да на тај начин одговара потребама школе. Неке ставке у буџету су одједном изузетно порасле, навела је одборница Татјана Марковић Топаловић.

Фото: Глас Подриња


Донете су и две кадровске одлуке. На место вршиоца дужности директор Шабачког позоришта именована је Александра Делић, дипломирани менаџер из Шапца, уместо досадашњег Владимира Василића који је разрешен дужности. Уместо Бранка Филиповића, досадашњег директора Центра за стручно усавршавање Шабац, именован је Марко Пановић, дипломирани правник из Шапца.

Одборници су усвојили и одлуку о локалним накнадама за коришћење јавних површина којима су установљене нове цене накнада.
М.М./Д.Д.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa