Инфо

14. фебруар 2024.14. феб 2024.
Љубав је празник
СВЕТИ ТРИФУН И СВЕТИ ВАЛЕНТИН

Љубав је празник

Данас, 14. фебруара, неки прослављају Светог мученика Трифуна, други Дан заљубљених, по сећању на Светог Валентина, кога СПЦ празнује 19. јула
Свети мученик Трифун живео је у трећем веку, у Малој Азији. Када је цар Гордијан чуо да молитвом исцељује болесне, позвао га је да дође у Рим и излечи његову душевно оболелу кћер. Скромни младић Трифун, на коме је од детињства била велика благодат Божја, излечио је Гордијану, а цар га је наградио обиљем дарова, које је он разделио сиромашнима и вратио се у своје село да чува гуске и Богу се моли. Погубљен је за време цара Декија, који је прогонио хришћане, 14. фебруара 250. године.

У западно-хришћанској традицији, данас се обележава Свети свештеник Валентин, који СПЦ обележава 19 јула (по новом календару). Овај Светитељ живео је и пострадао у време цара Клаудија Флавија, у Риму, 269. године.

ЛЕГЕНДА
Легенда каже да је у 19. веку на адресу младе даме из Америке по имену Естер стигло је из Енглеске ручно направљено и украшено љубавно писмо, које јој је дало одличну пословну идеју. Почела је да прави такве честитке за Дан заљубљених, које је продавала у књижари свог оца. Временом је овај посао постао популаран и знатно се проширио налазећи упориште у потрошачком менталитету.


Свети свештеник Валентин живео је у време римског цара Клаудија II. Погубљен је зато што је венчавао војнике, што је било строго забрањено, јер је цар сматрао да су ожењени мушкарци лоши војници.
Према веровању, Свети Валентин је исцелио слепу војводину ћерку. О томе је писао Свети Владика Николај у Охридском прологу: „Валентин свештеник би предан неком војводи Астерију, да би га овај усаветовао да се одрекне Христа. Но Валентин молитвом исцели Астеријеву ћерку, која две године беше слепа, и крсти по том Астерија и сав дом његов. Сви они на разне начине примише муке и смрт за Христа Господа, који их прими у бесмртно царство своје, да се вечно радују.“

Фото: Pixabay


Обичај да се овог дана слави Дан заљубљених није повезан ни са једним од ова два светитеља. Неки су мишења да датира из времена античке Грчке, када су слављена божанства плодности и брака, други тврде да је Свети Валентин са романтичном љубављу први пут повезан у 14. веку, а да се до 15-ог та пракса „одомаћила“.

Што се љубави тиче, она је празник сама по себи. Љубав као агапе. На њу смо сви позвани.
М.Ф.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa