Инфо

22. фебруар 2024.22. феб 2024.
Фото: Pixabay

Фото: Pixabay

ПЕНЗИОНЕРИ ЧЕСТЕ ЖРТВЕ РАЗЛИЧИТИХ ПРЕВАРА

Стари лака мета за преваранте

Стари људи су рањива категорија друштва и честе жртве превара. Подаци једног домаћег удружења кажу да је свака шеста особа била жртва неке преваре, а да тек свака 24. то и пријави. Лош материјални статус, нарушени здравље, слабија моћ расуђивања, или чињеница да су већи део живота проживели у времену када се такве ствари нису дешавале, пензинере чини лаким метама различитих појединаца и фирми којим је битна само лична корист.

Већ годинама су посебно популарни телефонски позиви путем којис се нуде чудесни препарати за оздрављење од различитих (или свих) болести. Они мало поштенији зову на бесплатне ручкове или вечере, а онда уз презентацију покушавају да продају производе. Неретко уз скорман оброк иде и још скромнији поклон, те старији људи осећају и обавезу да нешто купе, поготову када продавци понуде велики број рата. Наравно, производ се увек плати много више него што вреди, а наивни људи тек после неког времена схвате да обећано олакшање тегоба није дошло.

Фото: Pixabay


Други вид су „наградне игре“ где зову људи и уз неко питање из опште културе обећавају награде. Потенцијална жртва никада не даје погрешан одговор и шта год да каже награда га чека, стићи ће на кућну адресу и потребно је само платити поштарину. Зачкољица наступа ако „срећни добитник“ не пита колики је износ поштарине, а он је увек више хиљада динара, односно много више од вредности „поклона“.

Ту су и трговачки путници и принцип „од врата до врата“, нуде масажере, душеке, ћебад, различита „чуда“ са магнетима који нема шта не лече. Заједничко за све преварене у оваквим случајевима је што тврде да су мислили да ће платити далеко мањи износ за купљено, а да су схватили размере преваре тек када им је оно што су потписали прочитао неко са бољим видом. Ситан фонт на уговорима, или чак не остављање примерка уговора метод је да се прикрије стварна цена (не и вредност) производа до момента када је већ касно за одустајање. Конкретно, пензинери мисле да је пун износ оно што је заправо само једна рата на чије плаћање су се обавезали 12 или 24 месеца.

Отказни рок за купљењу робу 15 дана
-Код сваког уговора који је склопљен ван пословних просторија продавца, дакле на презентацијама, у приватним кућама или телефоном, отказни рок је две недеље и то без икаквог навођења разлога за повраћај робе. Продавац је дужан да из уговор доставе и образац за отказивање који се попуњава у оваквим случајевима. Уколико тај образац не доставе чине прекрашај, а у том случају отказни рок за купца се продужава на годину дана, објашњава правни стручњак за заштиту потрошача Младен Алфировић.


Све више старих на друштвеним мрежама отворило је посебна врата преварантима. Насамарене је често срамота и најближим да признају у какве су замке упали. Поред продаје производа који никада не стигну на кућну адресу, или стигне нешто потпуно бескорисно, ту су и различити други начини да се дође до новца или податка о рачуну са новцем.

Дешавају се и појединачни случајеви превара када људима доласком на врата или чак на улици понуде неки предмет наводно изузетно велике вредности у залог за новчану позајмицу. Када би преваранти отишли са новцем њихове жртве би схватале да предмет који су добили нема никаву вредност.

Због свега овога пензионери треба да буду опрезни и никада не дају непознатим људима личне податке или уплаћују новац након сумњивих позива, порука или огласа. Било би добро да консултују неког од чланова породице или пријатеља пре него се одлуче на било какву новчану трансакцију или давање приватхних информација непознатима.
М.М.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa