Инфо

22. фебруар 2024.22. феб 2024.
Фото: Приватна архива

Фото: Приватна архива

Представљање документарног филма Удружења грађана „Холокауст центар“ из Шапца

„Прошлост у објективу“

У четвртак, 22. фебруара, у 18 часова, у сали „Винавер“ Библиотеке шабачке, биће приказан документарни филм „Прошлост у објективу“ Удружења грађана „Холокауст центар“ из Шапца.

Документарни филм је део пројекта „Прошлост у објективу“ и истражује страдање Шапчана у Другом светском рату, односно 1941. и 1942. године.

Стручни тим пројекта чинили су Стеван Маринковић, Сара Јевтић и Дејан Живановић, уз подршку сниматеља Светислава Предића, а филм су реализовали ученици четири основне школе ( „Лаза К. Лазаревић“ и „Вук Караџић“ из Шапца, „23. октобар“ из Кленка и „Јован Јовановић Змај“ из Сремске Митровице – подручно одељење Јарак).

Циљ пројекта је да ради на развоју културе сећања код младих, који протоком времена и сами постају чувари сећања. Такође, акценат је био и на улози младих као будућих вршњачких едукатора, остављање трага у времену у виду филма о изучавању теме из локалне историје која се не учи у оквиру редовног школског програма, омогућавање младима да постану део филма и тиме побољшају неке од својих вештина, попут јавног наступа, али и промоција филма као наставног материјала који је близак младима.

Планирано је да по завршетку пројекта ђаци – учесници у својим школама на часовима историје, одрже предавање и тако својим друговима пренесу стечено знање.

Пројекат „Прошлост у објективу“ подржало је Министарство културе Републике Србије.
М.Ж.Б.

Најновији број

18. јул 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa