Инфо

23. мај 2024.23. мај 2024.
Фото: Глас Подриња

Фото: Глас Подриња

Око 40 излагача

Најлепша слика Мачве са Фестивала у Богатићу

„Фестивал листића, меда и цвећа“ на платоу у центру обухватио је изложбу цвећа, меда, производа домаће и ручне радиности
Мачвани знају да су листићи аутентични кулинарски специјалитет на бази укусне смесе направљене од брашна са мало масти, воде или млека, а са уобичајеним додацима као што су со или прашак за пециво, а по жељи мало сира или јогурта. Око 40 излагача окупило се на „Фестивалу листића, меда и цвећа“ у петак на платоу у центру Богатића где су посетиоци могли да уживају у дегустацији, али и у изложби цвећа, меда, производа домаће и ручне радиности. Организатор манифестације је Опште удружење предузетника заједно са Општином Богатић.

Фото: Глас Подриња


Фото: Глас Подриња


Афирмација малих произвођача
-Ово је прави пролећни догађај који је најлепша слика Мачве и Општине Богатић, а за који желимо да постане традиционалан. Није случајно што смо се овде окупили у жељи да промовишемо листиће, цвеће и мед, али и друге производе из наше Мачве. Пољопривреда и гасторономија су највећи потенцијали Мачве. Све то смо ставили у службу туризма у жељи да на тај начин приволимо људе из најразличитијих крајева Србије и региона да дођу код нас и увере се у квалитет наших производа. Само се у Мачви задражала та традиција припремања листића, а управо је традиција оно што треба да истичемо као нашу вредност. Овим догађајем желели смо да афирмишемо мале произвођаче и промовишемо наше производе и услуге. Битно је да нађемо пут до купаца и освојимо нова тржишта и тако изађемо из оквира локалног- истакао је председник Општине Богатић Милан Дамњановић.

Фото: Глас Подриња


Председник Општег удружења предузетника Милан Даничић рекао је да је завидан број произвођача цвећа и меда на територији Мачве, а поготово оних који праве специјалитет по коме је Мачва препознатљива.

Проширење тржишта
-Иако смо цвеће, мед и листиће ставили у први план, ово је својеврсни сајам привреде и свих оних који виде прилику да своје производе и услуге представе. Стављањем листића у први план желели смо да оживимо традицију, нашу гастрономију, али и да се афирмишемо кроз нешто што је бренд овог краја. Наше удружење броји око 150 чланова и трудимо се да сваком дамо ветар у леђа, јер сви смо упућени једни на друге и знамо да само међусобна подршка гарантује успех. Поред наших привредника, прилику да се представе дајемо и привредницима из региона, а циљ је свакако да се међусобно упознамо, остваримо сарадњу, разменимо контакте и проширимо тржиште- нагласио је Даничић.

Фото: Глас Подриња


Ученици Мачванске средње школе са предметним професорима Албертом Панићем, Видојком Вукомановић и Марком Жунићем подржали су манифестацију. У оквиру практичне наставе имају куварство, а учествују и на такмичењима где остварују запажене успехе. Изложени су и радови победника ликовног конкурса „Најлепше разгледнице Мачве“ који је организовала Туристичка организација Општине Богатић, а организован је и дефиле мажореткиња и маскенбал.

Фото: Глас Подриња


Резултати ликовногконкурса „Најлепшеразледнице Мачве“
На ликовном конкурсу „Најлепше разледнице Мачве“ Туристичке организације општине Богатић жири у саставу: Мина Ступар, професор практичне наставе Школе примењених уметности Шабац, Стојан Аничић Оки, наставник ликовне културе, Драгана Ерцеговчевић, координатор школице цртања и сликања „Светлост“, Александар Бајуновић, академски сликар, донео је следећу одлуку:
-Предшколској установи „Слава Ковић“ за учешће на конкурсу; деца чији радови ће бити материјал за разгледнице су: Матија Ковић, Емилија Милошевић, Урош Синђелић, Стефан Ковић, Хана Тодоровић.
-Сари Мијаиловић, ОШ „Јанко Веселиновић“ Црна Бара за прво место у категорији нижих разреда основне школе
-Дуњи Перић, ОШ „Јанко Веселиновић“ Црна Бара - Совљак за прво место у категорији нижих разреда основне школе
-Наташи Сретеновић, „Добросав Радосављевић Народ“ Ноћај за друго место у категорији нижих разреда основне школе
-Ленки Тривковић, „Добросав Радосављевић Народ“ Ноћај за друго место у категорији нижих разреда основне школе
-Софији Јевтић, „Вук Караџић“ Бадовинци за треће место у категорији нижих разреда основне школе
-Милици Мамлић, ОШ „Мика Митровић“ Богатић за треће место у категорији нижих разреда основне школе
-Дијани Крстић и Анђелки Весић, ОШ „Јанко Веселиновић“ Црна Бара за прво место у категорији виших разреда основне школе
-Дуњи Станковић, ОШ „Јанко Веселиновић“ Црна Бара за друго место у категорији виших разреда основне школе
-Наталији Станчетић, ОШ „Мика Митровић“ Богатић за треће место у категорији виших разреда основне школе
-Анђели Мијатовић, „Мачванска средња школа“ Богатић за најбоље радове у категорији средње школе
-Школици цртања „Светлост“ за учешће на конкурсу; деца чији радови ће бити материјал за разгледнице су: Теодора Пајичић, Лана Мијић, Димитрије Ерић, Маша Гајић.
ОШ ,,Јанко Веселиновић” Црна Бара је добила награду за најактивније учешће на конкурсу. Награда подразумева додатни наставни материјал за рад са децом који ће доделити Општина Богатић.


Фото: Глас Подриња


У културно- уметничком програму учествовали су: КУД „Шабачке мажореткиње“, КУД „Јелица“ Црна Бара, КУД „Бисерница“ из Дубља, КУД „Мачванка“ из Клења, Предшколска установа „Слава Ковић“ и глумац Душан Симић.
Д.Д.

Најновији број

13. јун 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa