
Заштита расада
Припреме за сетву повртарских култура на подручју Мачванског округа су у току. Мањи број пољопривредних произвођача је сетву обавио, при чему наступа фаза клијања и ницања биљака, до пикирања расада. Производња расада захтева спровођење мера заштите.
Током протеклих година гајења повртарских култура у заштићеном простору на подручју Мачванског округа, почев од расада, па све до краја вегетације, на биљкама се могло регистровати присуство ваши (Апхидидае), као и трипса (Тхyсаноптера). Лисне ваши су вектори вируса мозаика краставца (Цуцумбер мозаиц вирус - ЦМВ), док су трипси вектори вируса бронзавости парадајза (Томато споттед wилт вирус – ТСWВ). Приликом производње расада потребно је обратити пажњу на присуство ових штеточина, како би се спречило њихово даље ширење са расадом у производне објекте.
Произвођачима код којих сетва тек предстоји, препорука је спровођење превентивних мера заштите расада од инфекције проузроковачем полегања расада (Пхyтиум спп.), који доводи до пропадања корена и приземног дела стабла, али и других патогена:
• Дезинфекција контејнера за сетву, саксија или контејнера за пикирање
• Дезинфекција алата, стаза, рамова и сл. (дезинфекција контејнера и алата за рад се може вршити применом раствора натријум-хипохлорита и воде (у односу 1:4))
• Дезинфекција земљишта и супстрата
• Сетва декларисаног семена
• Обезбеђивање адекватне температуре, влажности, осветљења и редовног проветравања биљака
Код произвођача код којих је сетва већ обављена и где је дошло до ницања, препоручује се:
• непосредно после сетве и пре пикирања, заливање расада фунгицидима на бази а.м. пропамокарб-хидрохлорид + фосетил-алуминијум (Превицур енергy) у количини 3-6 мл + 2 л воде/м2.
• Редовни прегледи биљака на присуство штетних организама, као и отресање целих биљака на белу подлогу, чиме је могуће утврдити присуство трипса; постављање жутих и плавих плоча изнад биљака у производном објекту
• Уколико се утврди присуство штеточина, вршити њихово сузбијање регистрованим инсектицидима
• Биљке са симптомима, уколико постоје, одмах уклонити из расадника
• Ради спречавања уласка и доспевања штетних организама до биљака, пожељно је постављање инсекатских мрежа на отворе и улазе у пластеник
• Редовно уништавање корова који представљају места одржавања штеточина и болести и са којих најчешће штеточине доспевају на гајене биљке
Значајна мера код производње расада јесте и мера каљења расада, односно привикавања биљака на нове услове који су често неповољнији у односу на услове у расаднику. Ова мера се обавља око две недеље пре расађивања и подразумева јаче проветравање и снижавање температуре у расаднику.
Такође, каљење се може обавити и смањењем количине хранива и воде. Ипак, важно је да код биљака попут парадајза, које захтевају више топлоте, температура не сме бити испод 10 °C, док код зелене салате и купуса, при температури испод 4°C биљке са вегетативног прелазе у генеративни раст.
Приликом каљења расада, може се применити 0,5% раствор калијум-сулфата (К2СО4), ради јачања биљака и стицања отпорности на нове, углавном неповољније услове.
Произвођачима код којих сетва тек предстоји, препорука је спровођење превентивних мера заштите расада од инфекције проузроковачем полегања расада (Пхyтиум спп.), који доводи до пропадања
корена и приземног дела стабла, али и других патогена
Током протеклих година гајења повртарских култура у заштићеном простору на подручју Мачванског округа, почев од расада, па све до краја вегетације, на биљкама се могло регистровати присуство ваши (Апхидидае), као и трипса (Тхyсаноптера). Лисне ваши су вектори вируса мозаика краставца (Цуцумбер мозаиц вирус - ЦМВ), док су трипси вектори вируса бронзавости парадајза (Томато споттед wилт вирус – ТСWВ). Приликом производње расада потребно је обратити пажњу на присуство ових штеточина, како би се спречило њихово даље ширење са расадом у производне објекте.
• Дезинфекција контејнера за сетву, саксија или контејнера за пикирање
• Дезинфекција алата, стаза, рамова и сл. (дезинфекција контејнера и алата за рад се може вршити применом раствора натријум-хипохлорита и воде (у односу 1:4))
• Дезинфекција земљишта и супстрата
• Сетва декларисаног семена
• Обезбеђивање адекватне температуре, влажности, осветљења и редовног проветравања биљака
Код произвођача код којих је сетва већ обављена и где је дошло до ницања, препоручује се:
• непосредно после сетве и пре пикирања, заливање расада фунгицидима на бази а.м. пропамокарб-хидрохлорид + фосетил-алуминијум (Превицур енергy) у количини 3-6 мл + 2 л воде/м2.
• Редовни прегледи биљака на присуство штетних организама, као и отресање целих биљака на белу подлогу, чиме је могуће утврдити присуство трипса; постављање жутих и плавих плоча изнад биљака у производном објекту
• Уколико се утврди присуство штеточина, вршити њихово сузбијање регистрованим инсектицидима
• Биљке са симптомима, уколико постоје, одмах уклонити из расадника
• Ради спречавања уласка и доспевања штетних организама до биљака, пожељно је постављање инсекатских мрежа на отворе и улазе у пластеник
• Редовно уништавање корова који представљају места одржавања штеточина и болести и са којих најчешће штеточине доспевају на гајене биљке
Значајна мера код производње расада јесте и мера каљења расада, односно привикавања биљака на нове услове који су често неповољнији у односу на услове у расаднику. Ова мера се обавља око две недеље пре расађивања и подразумева јаче проветравање и снижавање температуре у расаднику.
Такође, каљење се може обавити и смањењем количине хранива и воде. Ипак, важно је да код биљака попут парадајза, које захтевају више топлоте, температура не сме бити испод 10 °C, док код зелене салате и купуса, при температури испод 4°C биљке са вегетативног прелазе у генеративни раст.
Приликом каљења расада, може се применити 0,5% раствор калијум-сулфата (К2СО4), ради јачања биљака и стицања отпорности на нове, углавном неповољније услове.
Дипл.инж.заштите биља Сања Поповић ПССС Шабац
Најновији број
5. јун 2025.