Инфо

25. октобар 2012.25. окт 2012.
ОБЕЛЕЖЕН ДАН ОСЛОБОЂЕЊА ШАПЦА

СЕЋАЊА НЕ БЛЕДЕ

Полагањем венаца на Спомен обележје палих бораца и жртава фашистичког терора на Доњошорском гробљу у уторак 23. октобра одата пошта борцима палим за слободу у Другом светском рату. У дворишту Медицинске школе код споменика српским ратницима од 1912. до 1918. на стогодишњицу Кумановске битке представници Савеза бораца Шапца, Удружења војних пензионера, Градског одбора СПС, Комунистичке партије Шапца и Шабачког гарнизона подсетили се на велику победу српске војске у Првом балканском рату
Пре шездесет осам година, 23. октобра 1944. године, после сурове окупације, у Шабац су ушле јединице Народноослободилачке војске доневши неописиву радост за десетак хиљада његових становника. У току четворогодишњег рата око 5.000 људи из Шапца и ближе околине изгубило је животе како на ратиштима широм Југославије, тако и на овдашњим стратиштима у Бенској бари, злогласној шуми Шицари у Кленку и Малом и Великом забрану.
-Данас, када се сећамо и одајемо заслужену пошту палим за слободу, на другој страни, у Шапцу и неким местима Србије, ради се на рехабилитацији слугу окупатора, скидају се знамења борбе против фашизма и бришу имена хероја палих за слободу. Народноослободилачки покрет и партизанске јединице Југославије признате су у целом свету као борци против највећег зла 20. века - фашизма. Савез бораца Србије припада породици Међународне организације ратних ветерана и ми се тиме поносимо. Они са друге стране то никада неће бити јер их је свет сврстао у издајнике и квислинге. Борци НОР поносни су на свој борбу која је донела слободу и равноправност свим народима у нашој земљи. После рата земља је изведена из заосталости и сврстала се у ред средње развијених, не само у економском смислу, већ и у образовању, науци, здравству, култури и спорту. Градски одбор Савеза бораца Шабац, без обзира на тренутне тешкоће, наставља да ради и делује на неговању и очувању слободарских традиција нашег народа из свих ослободилачких ратова , а нашим стрељаним и погинулим друговима нека је вечна слава и хвала - рекао је Владимир Нинковић, председник градског одбора СУБНОР.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa