Инфо

20. децембар 2012.20. дец 2012.
МАЧВАНСКО СТОЧАРСТВО У КРИЗИ

СВЕ МАЊЕ ТОВЉЕНИКА

Поред дестимулативних цена, спорих и несигурних субвенција, ове године сточарима додатно оптерећење учинила дуготрајна суша. Сточна храна на кашичицу
Ако је веровати статистици, највише због несређеног тржишта број стоке у Србији годишње опада, истина споро али сигурно по два три одсто. Такав, негативан тренд присутан је и на просторима општине Богатић, чији сточари су традиционално познати по великој производњи. Примера ради двадесетак домаћинстава у Салашу Црнобарском тове у турнусу око 400 комада свиња. Та и толика производња је ове године додатно угрожена дуготрајном сушом, која је десетковала приносе првенствено кукуруза и соје.
- Летос није пало ни кап кише, кад је кукурузу била најпотребнија. Није дошло до квалитетног опрашивања и због велике честине у сетви, приноси су драстично смањени. Ја сам од седам хектара под кукурузом, добио тек пола приколице зрна. Улагања су била велика, скупа и уобичајена за квалитетну аграрну производњу. Све је много коштало, а принос је био мали и није покрио улагања. Сада сам још принуђен да због недостатка квалитетне сточне хране смањим број товљеника, каже Драгомир Мијатовић из Мачванског Метковића.
Слично размишљају и остали сточари у овом крају, који су годинама кукуруз и соју, произведену на својим њивама користили за тов стоке. Суша ће ове године додатно утицати на смањење това. Многи ових дана, продају товљенике, чак и раније од потребне тежине ( око 110 килограма) само да би умањили трошкове и избегли нове, код стављања у тов нових прасади. Тако модерни обори у које су раније уложили велика средства остају полупразни. И то је један од разлога што је у Мачви у односу на прошлу годину, број утовљене и продате стоке упола мањи. То се без сумње одражава и на нормално функционисање тржишта у Србији, те је држава принуђена на увоз свињетине. Статистичари су израчунали да је Србији за уобичајено стање на тржишту свињског меса, годишње потребно око три милиона товљеника.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa