Инфо

14. март 2013.14. мар 2013.
НЕДОУМИЦЕ ОКО ПОЛАГАЊА ВОЗАЧКОГ ИСПИТА

ПОЛАГАЊЕ ПРВЕ ПОМОЋИ ОБАВЕЗНО ЗА СВЕ

Иако можда изгледа нелогично, прву помоћ ће, по новом Правилнику о полагању возачког испита, морати да полажу и здравствени радници
Кандидати за возаче од недавно полажу испите из пружања прве помоћи, који се организују у појединим здравственим установама или у самим ауто школама. Будући возачи морају да савладају неколико основних радњи у пружању прве помоћи као што су: заустављање крварења, превијање ране, имобилизација помоћу троугласте мараме или вештачко дисање. Обуку из прве помоћи, организовање и спровођење испита обавља Црвени крст Србије, односно здравствена установа која за то има овлашћење. Једна од недоумица која се наметнула приликом примене Правилника о полагању возачког испита односи се на обавезу здравствених радника да полажу испит из прве помоћи. И док поједини лекари сматрају да су после стеченог стручног образовања и бављења медицинским пословима више него довољно обучени за пружање прве помоћи, други наводе да се законски прописи, ма какви они били, морају примењивати на све. Дамир Окановић, директор Комитета за безбедност саобраћаја истиче да правилник мора да се поштује, без обзира на занимање и образовање кандидата.
- Правилник о полагању прве помоћи донело је Министарство здравља. Он не предвиђа никакве изузетке, па тако на полагање испита из прве помоћи морају да иду и инструктори који реализују предавања и практични део обуке из ове области, али и лекари и медицинско особље. Уколико би се направили изузеци питање је на кога би се они односли и где би се завршила листа таквих изузетака. Сматрам да се овим правилником не угрожавају права било које професије, јер, примера ради, официр Војске Србије мора да иде на обуку из руковања ватреним оружјем, баш као што и саобраћајни инжењери морају да полажу возачке испите као и сви други кандидати, наводи Окановић.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa