Инфо

14. март 2013.14. мар 2013.
ШКОЛА ПРИМЕЊЕНИХ УМЕТНОСТИ

ОДУШЕВИЛИ И ВОЈВОЂАНЕ

Ретроспективном изложбом радова ученика од 1993. до 2013. године у Музеју града Новог Сада прошлог четвртка, 7. марта, у оквиру обележавања 20 година постојања показан специфичан рад у очувању културног и уметничког наслеђа
Уметничка дела у камену, дрвету, керамици, фотографије, калиграфски радови, накит и костими, смештени у галеријски простор Музеја града Новог Сада одушевили су велики број посетилаца. После обраћања Весне Јовичић, директорке Музеја, изложбу је отворила мр Јелена Бањац, виши кустос, историчар уметности.
- Изложба приказује галерију остварења разиграних инвенција неспутане маште младих стваралаца ““ од појединих експоната монументалног израза до минуциозно обликованих предмета промишљених дизајнерских креација. Одликују их имагинативне концепције, предано ствралачко истраживање и доследно спровођење замисли од идејних решења до коначне реализације, као и индивидуалан рад ученика. Изложене реплике слика, икона, каменореза и дрвореза сведоче са колико вештине ученици владају традиционалним техникама, што је од фундаменталног значаја у реализацији иновативних дизајнерских решења младих ствралаца који су своја надахнућа материјализовали у различитим техникама уметничког израза ““ нагласила је мр Јелена Бањац.
Међу 180 радова од 129 садашњих и бивши ученика, од којих неколико њих раде данас као професори у својој школи, нашло се и дело Владимира Миљковића. Овај ученик четврте године образовног профила фирмописац-калиграф до сада је награђиван за своја креативна остварења. Новосадској публици представио се графиком „Арт ис нот а цриме“.
- Графика је урађена у сарадњи са проф. Михаилом Симовићем. Приказана је једноставно моја жеља да се уметност, односно, да се уметник не спутава у својим идејама, да има своју слободу јер уметност не може другачиије да функционише. Мислим да је идеја остварена и да је оставила позитиван утисак на оне који су посматрали рад. Радови бивших и садашњих ученика сјајно су се укомбиновали. Поставка изложбе и атмосфера довели су до изражаја све што се стварало за ових двадесет година у школи ““ рекао је Владимир.
Репрезентативним избором радова представљених на изложби у Збирци стране уметности Музеја града Новог Сада била је задовољна и директорка школе Невенка Ђокић.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa